Home Izbori 2014 Umesto biračkih mesta na Kosovu centri za prikupljanje glasova

Umesto biračkih mesta na Kosovu centri za prikupljanje glasova

210
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Priština – Na Kosovu neće biti biračkih mesta za parlamentarne izbore u Srbiji, već samo centri za prikupljanje glasova za one koji imaju dvojno, odnosno i srpsko državljanstvo, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RFE) savetnik premijera Kosova Bekim Čolaku.

Priština – Na Kosovu neće biti biračkih mesta za parlamentarne izbore u Srbiji, već samo centri za prikupljanje glasova za one koji imaju dvojno, odnosno i srpsko državljanstvo, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RFE) savetnik premijera Kosova Bekim Čolaku.

– Biračkih mesta neće biti, već centri za prikupljanje (glasova). O tehničkim modalitetima odlučujemo ovde na Kosovu, kao i o pomoći OEBS – kazao je Čolaku.

On je dodao da se politički ambijent korenito promenio Briselskim sporazumom, tako da se ova godina ne može porediti sa 2012. Iz OEBS-a u Prištini kažu da je ova misija u mogućnosti da podrži taj proces ako to bude bilo potrebno, u skladu sa svojim mandatom i kapacitetima.

Insistiranje srpskih vlasti da se parlamentarni izbori organizuju i na Kosovu, uz pomoć OEBS-a i po modelu iz 2012. godine, različito tumače kosovski stručnjaci.

Mazlum Baraliju, profesor Univerziteta u Prištini, rekao je za RFE da bi eventualno održavanje parlamentarnih izbora na Kosovu bilo protivzakonito i van ustavnih okvira Republike Kosova. On navodi da kosovske vlasti treba da izbegnu, kako je rekao, takve rizične kalkulacije.

– To je neprihvatljivo zato što ne postoji ni jedan presedan normalnog delovanja ovakve prirode, da jedna nezavisna i suverena država organizuje ili dopusti održavanje izbora druge države – kaže Baraliju.

Prema njegovim rečima, Vlada Kosova je u pravu što ne prihvata te izbore, ali ne treba da razmišlja ni o „centrima za prikupljanje“, jer bi omogućilo OEBS-u da ponovo sprovede izbore na nezakonit i protivustavni način.

Bivši šef Centralne izborne komisije Adnan Merovci kaže da Kosovo treba da se složi sa onim što ne ugrožava suverenitet zemlje, ali, s obzirom na to da građani mogu da imaju dvojna državljanstva, u tom slučaju njihovo glasanje može pomoći OEBS.

On dodaje da još postoji nedostatak informacija kada je reč o centrima za prikupljanje.

– Malo smo hendikepirani zbog tehničkih informacija oko toga. Ali u principu, radi se o dvema tačkama. Prva je da se dozvoli da oni glasaju, a druga da to bude u skladu sa ustavnim okvirom – kazao je Merovci.

Izvor: Blic

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here