Home Izbori 2014 U izbornoj trci partije opsedaju domove građana

U izbornoj trci partije opsedaju domove građana

203
0
kutija1-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Telefoniraju, dolaze na kućni prag ili šalju pisma, kako bi napravili procenu sigurnih glasova. Šabić upozorava da stranke ne smeju da zloupotrebe lične podatke

Telefoniraju, dolaze na kućni prag ili šalju pisma, kako bi napravili procenu sigurnih glasova. Šabić upozorava da stranke ne smeju da zloupotrebe lične podatke

POŠTANSKE sandučiće poslednjih dana osim računa, pune leci stranaka, a na vrata mnogo češće od poštara zvone anketari koje zanima za koga će građani da glasaju. Većina partija odlučila je da telefonira, dolazi na kućni prag ili šalje pisma, kako bi napravili procenu sigurnih glasova.

Iako je i poverenik za informacije Rodoljub Šabić upozorio stranke da ne smeju koristiti baze ličnih podataka, učesnici izborne trke se ne obaziru na ovaj apel. Oni tvrde da kucaju na vrata svojih članova i ljudi koji su im ranije potpisivali razne peticije, a koji su već u njihovim arhivama.

Taktiku da obilaze potencijalne glasače izabrali su i naprednjaci. Međutim, u njihovom taboru ne žele da govore o koracima u kampanji i načinima borbe za birače, uz objašnjenje da ne žele da daju ideje protivnicima.

Sa druge strane, prvi čovek izbornog štaba DSS Milovan Milošević otkriva da njihove baze podataka vode opštinski odbori na osnovu dosadašnjih potpisa koje su im građani davali u razne svrhe:

– Imamo 90.000 članova, dok je simpatizara duplo više. To je otprilike baza sigurnih birača, ali očekujemo da će se uvećati, jer se nadamo dvocifrenom procentu.

Dejan Radenković, funkcioner socijalista, objašnjava za naš list da koalicija oko SPS neće biti nametljiva i kucati redom na vrata:

– Naš rad je naša kampanja. Razgovaramo sa ljudima i između izbornih ciklusa. Pričamo sa svojim članovima, oni sa njihovim rođacima i prijateljima.

Portparol DS Aleksandra Jerkov objašnjava za „Novosti“ da se kampanja demokrata bazira na razgovorima sa građanima, ali da ih neće uznemiravati na kućnom pragu:

– DS je na prethodnim izborima prva započela kampanju od vrata do vrata, ali sada nemamo nameru da radimo ono što i SNS. Građani nam dolaze i pomalo uplašeno govore da ih aktivisti SNS upisuju ukoliko kažu da neće glasati za njih.

I regionalisti su odustali od „obijanja kućnih pragova“, pa nam Suzana Grubješić, potpredsednik URS, kaže:

– To je tehnika koju sve stranke koriste, ali važnije od toga su ideje i ljudi. Ne uznemiravamo građane besomučnim dolascima na vrata i obeležavanjem za koga će da glasaju.

REZULTAT MANjINA

NAJLAKŠU analizu kakav će rezultat postići mogu da naprave predstavnici nacionalnih manjina. Oni iz izbora u izbore imaju sličan broj glasova. Poslanik SVM Laslo Varga nam je rekao da i oni primenjuju sistem „od vrata do vrata“ i da će čak i funkcioneri stranke obići potencijalne birače.

Izvor: Novosti

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here