Home Lokalni izbori Slaba zastupljenost Niša na izborima

Slaba zastupljenost Niša na izborima

181
0
srbijaizbori.com, Izvor Južne vesti | Niš

Ako bi na predstojećim republičlim izborima stranke ponovile rezultat od pre 4 godine, Niš bi imao samo 5 narodnih poslanika, odnosno 2 manje nego sada.

Autor P.B. i B.G. Izvor Južne vesti |

Ako bi na predstojećim republičlim izborima stranke ponovile rezultat od pre 4 godine, Niš bi imao samo 5 narodnih poslanika, odnosno 2 manje nego sada.

Nakon poslednjih izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, u republički Parlament se ulazi isključivo po redosledu na izbornim listama. Zbog toga je položaj na listi od presudnog značaja za zastupljenost određenih delova Srbije u Skupštini.

Ali, ne samo da je na listama manje kandidata iz Niša, nego su i loše raspoređeni. To znači da je velika šansa da zbog očito slabog uticaja niških odbora političkih partija u stranačkim centralama u Beogradu, drugi po veličini grad u zemlji posle majskih izbora ima još manje poslanika.

Prvi čovek Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović kaže da je poražavajuća odluka DS da kao najodgovornija za upravljanje gradom na listu od 250 kandidata stavi samo četvoricu iz Niša.

– To je vrlo loš signal koji je iz centrale DS-a poslat lokalnom nivou. Slična je situacija i sa listama SRSa i SNSa, gde su najbolje plasirani kandidati iz Niša tek na 68. i 63. mestu. Ako su tačne predizborne prognoze koje čujemo ovih dana, to znači da sa ove dve liste možemo dobiti najviše jednog poslanika iz Niša – kaže Jovanović.

Niške Demokrate će, ukoliko ponove rezultat iz 2008. godine zadržati dva mesta u Skupštini, gde će i dalje sedeti Boško Ristić i Dušan Milisavljević.

Ali, Radikali će, čak i kada bi opet osvojili isti broj glasova kao prošli put, ostati bez poslaničkog mesta jer se njihov najbolje kotirani kandidat, Nikola Savić, nalazi tek 68. mestu.

DSS, SPS i URS bi i dalje imali po jednog predstavnika, dok bi LDP, koji je prošli put osvojio 12 mandata, sada ostao bez poslanika jer se prvi Nišlija na njihovoj listi nalazi tek na 18. mestu.

Rezultat niških političara bi mogao da popravi jedino SNS, kome bi za ulazak Nišlija u Parlament trebalo 63 mandata, sa 65 bi ih bilo dvoje a sa 71 čak i troje!

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here