Home Izbori 2014 Ako SNS osvoji 42 odsto glasova, imaće većinu i 126 poslanika u...

Ako SNS osvoji 42 odsto glasova, imaće većinu i 126 poslanika u parlamentu!

197
0
akzss90-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Glasovi za liste manjih stranaka koje neće preći cenzus preliće se ka partijama koje će ući u Skupštinu, proporcionalno njihovom izbornom rezultatu

Glasovi za liste manjih stranaka koje neće preći cenzus preliće se ka partijama koje će ući u Skupštinu, proporcionalno njihovom izbornom rezultatu

Rasipanje glasova, tačnije glasovi za izborne liste koje nisu prešle cenzus na vanrednim izborima zakazanim za 16. mart, mogli bi da odigraju ključnu ulogu u formiranju nove vlasti u Srbiji. Najveću korist od njih imaće najjača stranka u Srbiji – Srpska napredna stranka, kojoj će biti dovoljnoda s, na primer, 42 odsto osvojenih glasova dobije apsolutnu većinu.

Evo i kako.

Izborni zakon Srbije kaže da se glasovi izbornih lista koje nisu prešle cenzus dodaju strankama koje su iznad pet odsto, i to proporcionalno njihovom izbornom rezultatu. Što znači da ako neka stranka na izborima osvoji 15 odsto podrške, nakon izbora dobiće još 15 odsto od ukupnog broja glasova za stranke koje nisu prešle cenzus.

srbijaizbori.com,Telegraf

Najveću korist od “rasipanja glasova” od stranaka koji nose demokratski predznak imaće Srpska napredna stranka, kao najjača partija u Srbiji.

Izvršni direktor Cesida Đorđe Vuković kaže za Telegraf.rs da će od “rasutih” glasova najveću korist imati najjače partije i da je to posledica izbornog sistema.

– Ukoliko mnogo stranaka ostane ispod crte njihovi glasovi biće rasuti, a najveće stranka će imati najviše koristi, jer se glasovi partija koji ne uđu u Skupštinu raspoređuju na sve stranke koje osvoje mandate srazmerno njihovoj snazi – kaže Vuković.

Politička partija koja osvoji 40 odsto glasova na izborima može se naći u situaciji da dobije 10 odsto mandata više nego što je osvojila.

Kada bi uzeli poslednje istraživanje agencije “Ninamedija” i TV Prva, prema kojem Srpska napredna stranka može da računa na 44 odsto glasova i ako bi tome dodali 20 odsto “rasutih” glasova, to onda znači da će SNS u toj matematičkoj varijanti imati fantastičnih 54 odsto.

srbijaizbori.com,Telegraf

– Ukoliko navedemo da će Srpska napredna stranka osvojiti 35 – 36 odsto glasova, ona bi na osnovu rasipanja dobila 46 odsto i u Skupštini bi joj pripalo preko 115 mandata – kaže Vuković, čija se “matematika” poklopila s našom.

Podsetimo da je n prošlim izborima rasuto oko 15 odsto glasova, tačnije 14.46 odsto preraspoređenih listama koje su ušle u parlament.

Izvor: Telegraf (D.Z.)

Foto: (Tanjug/Tanja Valič; Filip Krainčanić; Nemanja Jovanović; Nikola Dimitrijević)

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here