Home Čačak Počinje izborna trka

Počinje izborna trka

174
0

Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 6. maja. Rok za podnošenje izbornih lista za učestvovanje na izborima ističe 21. aprila. Zbirne izborne liste za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore treba da budu objavljene najkasnije do 26. aprila, a stranke i koalicije će na glasačkim listićima biti poređane po redosledu proglašenja izborne liste, odnosno ko ih bude brže predao.

Izvor: OZON PRESS

Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 6. maja. Rok za podnošenje izbornih lista za učestvovanje na izborima ističe 21. aprila. Zbirne izborne liste za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore treba da budu objavljene najkasnije do 26. aprila, a stranke i koalicije će na glasačkim listićima biti poređane po redosledu proglašenja izborne liste, odnosno ko ih bude brže predao. Prema dosadašnjim informacijama na lokalnim izborima u Čačku, u trci za 75 odborničkih mesta, nastupiće najmanje devet izbornih lista stranaka i koalicija. To su:

** Koalicija DS – GG Za Čačak Branislav Lazović -SDPS Rasima Ljijića – Zeleni Srbije;

** Izborna lista Preokret: LDP-SPO-Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata

**Koalicija SNS-Pokret socijalista-Bogoljub Karić

**Koalicija NS-DSS i verovatno grupacija Radikali Čačka

**Koalicija URS i GG Liga za Čačak (Trebalo bi i Narodna partija Maje Goković)

**Koalicija SPS-PUPS

**Izborna lista Jedinstvena Srbija

**SRS

**Dveri – Za život Čačka

Stranke izborne liste dostavljaju Gradskoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre dana određenog za održavanje izbora, koja će zatim objaviti zbirnu izbornu listu. Na izbornoj listi među svaka tri kandidata po redosledu na listi, mora biti žena. Izborna komisija objavljuje rezultate izbora u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta i ima rok od 10 dana da sve dobijene mandate sa izborne liste dodeli kandidatima po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste.

Nova skupština treba da bude konstituisana dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora, a da bi stranke ušle u parlament biće potrebno da osvoje najmanje 5 odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali. Na poslednjim izborima 2008. godine za ulazak u Gradsku skupštinu bilo je potrebno osvojiti najmanje 3.000 glasova.

Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biće korišćen jedinstveni birački spisak kao elektronska baza podataka. Birači će moći da glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima i po mestu boravišta u zemlji, a ne samo prema mestu prebivališta. Gradska služba za opšte poslove narednih dana obavestiće građane Čačka gde mogu proveriti da li su upisani u birački spisak i gde im se nalazi biračko mesto.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here