Home Lokalni izbori Pastor: Za Vojvodinu u normalnoj Srbiji

Pastor: Za Vojvodinu u normalnoj Srbiji

200
0
srbijaizbori.com,Tanjug

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće izbore izlazi samostalno na svim nivoima, izuzetak je jedino Kanjiža, gde je SVM predao zajedničku listu za lokalne izbore sa dugogodišnjim koalicionim partnerom u toj opštini, Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara (DSVM).

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće izbore izlazi samostalno na svim nivoima, izuzetak je jedino Kanjiža, gde je SVM predao zajedničku listu za lokalne izbore sa dugogodišnjim koalicionim partnerom u toj opštini, Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara (DSVM).

Kako je danas novinarima rekao predsednik SVM-a Ištvan Pastor, njegova stranka na republičke izbore izlazi sa punom listom od 250 kandidata, koju će Republičkoj izbornoj komisiji u Beogradu predati 28.marta u 12 časova.

Nosilac liste, koja nosi naziv Savez vojvođanskih Mađara „Vajdasagi Magyar Szovetseg Ištvan Pastor“, je republički poslanik Balint Pastor, šef poslaničke grupe manjina.

„SVM trenutno u Republičkom parlamentu ima četiri poslanika, koji su po našoj oceni veoma dobro radili u protekle četiri godine, pa su i sada u vrhu liste. Cilj nam je da u novom sazivu Skupštine Srbije imamo barem dva poslanika više“, istakao je Ištvan Pastor.

Što se tiče pokrajinskih izbora, SVM takođe ima punu listu od 60 kandidata koju će Pokrajinskoj izbornoj komisiji u Novom Sadu predati 27.marta, takođe u 12 časova.

Nosilac liste je Akoš Ujhelji, diplomirani ekonomista iz Subotice. Na listi je zastupljena cela teritorija Vojvodine, a što se tiče broja mandata, očekujemo da ćemo umesto sadašnjih pet imati najmanje šest, a možda i sedam poslanika, rekao je predsednik SVM-a.

Kada je u pitanju većinski izborni sistem, SVM će imati 27 kandidata u 20 opština, od ukupno 45 koliko ih ima u Vojvodini. Sa takođe samostalnom listom, SVM će nastupiti i u 25 Lokalnih samouprava, sa već pomenutim izuzetkom u Kanjiži, a po prvi put ta stranka će listu predati i u Beogradu, gde je u novembru prošle godine osnovan prvi mesni odbor SVM-a van teritorije Vojvodine.

Nosioci lista, od kojih je većima već predata Opštinskim i Gradskim izbornim komisijama, su ljudi koji su ujedno i kandidati za predsednike Opština, odnosno gradonačelnike, rekao je Pastor.

Predsednik SVM-a je istakao da su za nešto više od četiri dana prikupili 11.000 potpisa podrške za liste, što je po njegovim rečima znak podrške velikog broja građana.

Savez vojvođanskih Mađara je izbornu kampanju počeo 15. marta uz slogan „Za Vojvodinu u normalnoj Srbiji“. Kako je Pastor objasnio, izborni program stranke sadži 12 tačaka, a on je rezultat široke konsultacije sa više od 500 civilnih organizacija u Vojvodini, velikog broja intelektualaca i tradicionalnih crkava.

To je manjinsko-mađarski program, ali je u isto vreme i evropski, građanski, regionalni i vojvođanski program. U fokusu našeg politiziranja je i dalje Vojvodina, ali je Srbija naša domovina, pa nas ni jedno pitanje koje se tiče svakodnevnice ne ostavlja ravnodušnim, rekao je Pastor.
Autor / izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here