Home Kosovo Obezbediti mir za sve građane

Obezbediti mir za sve građane

109
srbijaizbori.com,beta
Foto: Beta

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić pozvao je danas predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu da upozore vlast u Prištini da ne pokušavaju „bilo kakve jednostrane akcije“ na severu Kosova.

Izvor: Beta

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić pozvao je danas predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu da upozore vlast u Prištini da ne pokušavaju „bilo kakve jednostrane akcije“ na severu Kosova.

Kosovska Mitrovica

Pantić je za agenciju Beta kazao da takve akcije Prištine mogu destabilizovati stanje.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je juče da je moguća akcija Policije Kosova na severu, gde mahom žive Srbi. Kuči je dodao da bi ta akcija mogla da liči na onu od 25. jula kada su kosovski specijalci pokušali da zauzmu prelaze Jarinje i Brnjak, a u sukobu sa Srbima poginuo jedan kosovski policajac.

Pantić je danas za agenciju Beta rekao da Srbi „nikada neće dozvoliti da se na severu pokrajine instaliraju institucije nezavisnog Kosova“.

„Najava Hajredina Kučija da će MUP takozvane Republike Kosovo poslati specijalne jedinice na sever je novo zveckanje oružjem i pokušaj da se izazovu sukobi poput onih iz jula prošle godine“, rekao je on.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ocenio je da Kuči preti kako bi zaplašio Srbe i naveo ih da napuste Kosovo.

Ristić je albanskim političkim predstavnicima i međunarodnoj zajednici poručio da ne mogu da proteraju Srbe.

„Oni bi morali da znaju da ono što su tražili za svoj narod, a to je da žive u miru, moraju da obezbede i za druge narode na Kosovu i Metohiji i da ne mogu da pod formom uspostavljanja suvereniteta na celom Kosovu i navodne demokratije proteraju Srbe“, rekao je Ristić.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocenio je da su Kučijeve pretnje signal „albanskim terorističkim organizacijama da sporna pitanja rešavaju nasiljem nad Srbima“.

„I poslednja pretnja Kučija to potvrđuje. Nije to samo ponavljanje scenarija od 25. jula, već je to i scenario od 17. mart 2004. godine“, rekao je Ivanović za agenciju Beta i kazao da je zabrinjavajuće što „međunarodna zajednica, Brisel i Vašington ne reaguju na pretnje“.

Predstavnici Kfora i Euleksa nisu želeli da za agenciju Beta govore o Kučijevim navodima.