Home Kosovo Kosovo: Opšti da, lokalni izbori ne

Kosovo: Opšti da, lokalni izbori ne

182
0
srbijaizbori.com, Izvor: Beta, Tanjug
(Foto: FoNet, arhiva)

Priština, Kosovska MItrovica — Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da na Kosovu neće biti održani lokalni izbori Srbije, ali da će biti održani opšti izbori.

Izvor: Beta, Tanjug
Priština, Kosovska MItrovica — Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da na Kosovu neće biti održani lokalni izbori Srbije, ali da će biti održani opšti izbori.

Ona je rekla da će Kosovo „poštovati međunarodne konvencije o dvojnom državljanstvu“. Jahjaga je dodala da da lokalni izbori Srbije ne mogu biti održani na Kosovu jer bi doveli u pitanje teritorijalni integritet zemlje. „Institucije Republike Kosovo priznaju međunarodni standard kojim državljani sa dvostrukim državljanstvom imaju pravo glasa na opštim izborima i poštovaće međunarodne standarde“, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednice. Jahjaga je razgovarala danas sa generalnim sekretarom OEBS-a, Lambertom Zanierom o aktualnim kretanjima na Kosovu i daljem angažovanju OEBS-a u oblasti demokratizacije i bezbednosti. Zanier, koji je na Kosovu radio kao šef UNMIK-a, ocenio je kao značajan napredak na Kosovu i izrazio interesovanje o mogućnosti glasanja državljana Kosova sa dvostrukim državljanstvom na opštim izborima u Srbiji, kaže se u saopštenju. O toj temi danas je u Prištini sa Zanierom razgovarao i kosovski premijer Hašim Tači, koji je potvrdio da će kosovske institucije u potpunosti poštovati ustavno pravo građana sa dvojnim državljanstvom koji imaju pravo glasa na srpskim parlamentarnim izborima i naveo da će oni moći da glasaju na mobilnim biračkim mestima. Osvrnuvši se na lokalne izbore, Tači je, kako prenosi Koha ditore, izjavio da je uveren da neće uspeti pokušaji Srbije da na Kosovu organizuje lokalne izbore. Po njegovim rečima, kosovska vlada upotrebiće svu ustavnu i zakonsku moć kako bi onemogućila održavanje tih izbora, piše prištinski dnevnik. Redžepi: Nećemo dozvoliti izbore

srbijaizbori.com, Izvor: Beta, Tanjug

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redzepi izjavio je da kosovska policija ostaje pri tome da ne dozvoli održavanje srpskih lokalnih izborana Kosovu. Redzepi je u izjavi mitrovičkom Radiju „Kontakt plus“ rekao da će policija uz pomoć Euleksa i Kfora učiniti sve kako bi sprečili održavanje srpskih lokalnih izbora na severu Kosova. On je dodao da prilikom intervencije kosovske policije ne očekuje da dođe do nereda većeg obima. „Ne verujem. Mi ćemo biti koncentrisani na zapleni materijala i preventivnom delovanju i to je zakonom regulisano, ne želimo tenzije, ali bi i oni koji organizuju izbore trebalo da budu razumni“, poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova. Redzepi nije želeo da precizira kada će policijska akcija biti sprovedena, istakavši da je to deo operativnog plana o kome ne može da iznosi detalje. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je ranije Tanjugu da bi eventualna akcija specijalnih jedinica kosovske policije na severu Kosova mogla da dovede do novih sukoba, krvoprolića i još jednog egzodusa Srba. „Mislim da međunarodna zajednica, a hoću da verujem ni kosovski Albanci ne bi želeli da se ponovi nasilje slično martovskom iz 2004. godine“, rekao je Bogdanović i dodao da bi policijska akcija na severu Pokrajine dovela do novih sukoba i krvoprolića. Bogdanović je ponovio i da je Beograd spreman da kroz dijalog rešava sva probleme koji postoje na severu Kosova i Metohije. „Retorika koja dolazi iz Prištine je jako opasna. Mislim da je došlo vreme da idemo u pravcu mira i pomirenja“, istakao je ministar i dodao da kosovski Srbi i Vlada Srbije čine sve da ne dođe do novih sukoba. Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući najavio je prošle nedelje mogućnost da specijalne kosovske policijske snage preduzmu akciju na severu Kosova nalik onoj od 25. jula prošle godine.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here