Home Izbori 2014 Čuvarima kutija 280 miliona dinara

Čuvarima kutija 280 miliona dinara

193
0
glasacka-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Na oko 8.500 biračkih mesta biće raspoređeno oko 180.000 stranačkih posmatrača, koji će za dežurstva pored kutija dobiti dnevnice od 1.500 i 2.500 dinara.

Izvor: Novosti
Beograd — Na oko 8.500 biračkih mesta biće raspoređeno oko 180.000 stranačkih posmatrača, koji će za dežurstva pored kutija dobiti dnevnice od 1.500 i 2.500 dinara.

To će budžet koštati oko 280 miliona dinara, pišu Novosti.

Dnevnice predsednika komisija na biračkim mestima i njegovog zamenika, prema odluci RIK, iznosiće 2.500 dinara. Ostali članovi mogu da računaju na hiljadu i po dinara, što je 500 dinara manje u odnosu na prethodne izbore.

Računica pokazuje da će dežurati oko 17.000 predsednika i zamenika koji će zaraditi oko 42 miliona dinara. Svako mesto mora imati još najmanje četiri kontrolora u stalnom sastavu komisije koji će ukupno dobiti oko 50 miliona dinara.

Sve izborne liste imaju pravo da pošalju još po dva člana u prošireni sastav odbora. Pod pretpostavkom da na glasačkom listiću bude 15 stranaka i koalicija i da svaka delegira bar po još jednog posmatrača, državu će to koštati oko 190 miliona dinara.

Predsednik RIK Dejan Đurđević objašnjava za „Novosti“ da su dnevnice smanjene u skladu sa merama štednje:

„I kontrolori u inostranstvu sada će dobijati po pet evra manje, tačnije 15 i 20 evra. Država više ne plaća prevoz onima koji nadgledaju glasanje dijaspore“. Dok velike partije lako nađu dodatne posmatrače iz svog članstva, manje raspisuju konkurse za ova „radna mesta“.

„Stigle su prijave oko 12.000 ljudi, a očekujemo još kandidata“, kaže Nikola Tulimirović iz NOPO.

Predstavnik koalicije SPS-PUPS-JS Momo Čolaković objašnjava da oni još nisu odredili stranačke kontrolore:

„Možda će nam biti dovoljni predstavnici u stalnom sastavu, pa ćemo samo na nekim mestima slati dodatne posmatrače“. Inače, osim ovih troškova, treba dodati i naknadu za članove RIK, po dve hiljade dinara za opremanje svakog biračkog mesta, po 1.500 za prevoz izbornog materijala… Obaveštavanje svakog birača košta 4,3 dinara po pozivu.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here