Home Kosovo Pantić: Lokalni izbori u Zvečanu i u Zubinom Potoku

Pantić: Lokalni izbori u Zvečanu i u Zubinom Potoku

188
0
srbijaizbori.com,beta
Foto: Beta

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je najavio da će u opštinama na severu Kosova, Zvečanu i Zubinom Potoku, biti organizovani lokalni izbori.

Beta |

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je najavio da će u opštinama na severu Kosova, Zvečanu i Zubinom Potoku, biti organizovani lokalni izbori.

Pantić je za KiM radio iz Čaglavice kazao da su „izborne radnje (u Zvečani i u Zubinom Potoku) u toku, i teku po planu, formirane su opštinske izborne komisije i većina stranaka je predala svoje izborne liste u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi“.

„Nadamo se da će se i u onim srpskim opštinama, u kojima postoje uslovi, održati izbori jer je obaveza međunarodnih organizacija na Kosovu, pre svega Kfora da osigura mir i bezbednost za sve građane Pokrajine pa samim tim i na dan održavanja lokalnih izbora“, rekao je on.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je ocenio da bi nesprovođenje lokalnih izbora značilo „tiho iseljavanje Srba, najpre onih južno od Ibra“, a potom i sa severa gde su većina, i rekao da bi neodržavanje tih izbora dovelo do novih priznanja nezavisnosti Kosova.

Pantić, funkcioner Srpske napredne stranke, rekao je da očekuje da će nova vlada Srbije priznati rezultate tih izbora, a za sadašnju vladu je rekao da je sve učinila da ne organizuje izbore na Kosovu.

„Odgovor UNMIK-a je očekivan, s obzirom da ta organizacija ovde ima svega pedesetak ljudi. Ovo definitivno pokazuje da odlazeća vlada nije želela da izbore održi na Kosovu i Metohiji, kao i da Pokrajinu polako prepušta Albancima“, rekao je Pantić.

Ministar za Kosovu i Metohiju Goran Bogdanović je u nedelju kazao da lokalnih izbora neće biti na Kosovu jer ih UNMIK nije odobrio, ali da to ne znači kraj srpskih institucija u Pokrajini. Bogdanović je lokalnim samoupravama na severu Kosova poručio da nije dobro da same organizuju lokalne izbore uprkos stavu Beograda.

Održavanje izbora na severu Kosova najavile su opštine Zvečan i Zubin Potok. U ostale dve opštine – Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici, izbori nisu raspisani jer tamo još traje mandat lokalnih
samouprava izabranih na ponovljenim lokalnim izborima.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here