Home Kosovo Bogdanović: Neodržavanje izbora neće ugasiti institucije

Bogdanović: Neodržavanje izbora neće ugasiti institucije

183
0
srbijaizbori.com,beta
Foto: FoNet

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da eventualno neodržavanje lokalnih izbora na Kosovu neće dovesti do gašenja srpskih institucija na KiM i da je za stanje na terenu na koje ukazuje UNMIK odgovorno i „međunarodno prisustvo“.

Beta | Foto: Fonet |

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da eventualno neodržavanje lokalnih izbora na Kosovu neće dovesti do gašenja srpskih institucija na KiM i da je za stanje na terenu na koje ukazuje UNMIK odgovorno i „međunarodno prisustvo“.

– Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji nisu održani ni 1999, ni 2001. niti 2004. godine, pogotovo južno od Ibra, a prvi su sprovedeni tek 2008. godine – naveo je Bogdanović.

Bogdanović je naveo da su srpske institucije sve vreme funkcionisale, bez obzira da li su izbori održani ili ne, tako da „niko nema dileme ili straha“ da će se lokalne srpske samouprave u Pokrajini ugasiti.

Šef UNMIK-a Farid Zarif ocenio je danas da će Srbija, ukoliko organizuje lokalne izbore na Kosovu 6. maja, prekršiti Rezoluciju 1244 SB UN i ocenio da zbog toga lokalni izbori „neće imati nikakvo pravno uporište ni posledice“. On je juče je uputio pismo Vladi Srbije u kome je naveo da misija UN, pod postojećim okolnostima, ne može da organizuje lokalne izbore na Kosovu.

– One će nastaviti da postoje i funkcionišu u cilju pomoći i opstanka kosmetskih Srba – istakao je Bogdanović.

Bogdanović je rekao da bi bilo nelogično, kao što neki političari u Srbiji čine, deklarativno se zalagati za Rezoluciju 1244, a da zaobilaziti misiju UN, koja u svojoj osnovi ima upravo tu rezoluciju.

– Nažalost, realnost je da se lokalni izbori teško mogu održati, pogotovo južno od reke Ibar, bez podrške medjunarodnih misija na Kosovu i Metohiji. Naši kontakti sa UNMIK-om i ostalim međunarodnim faktorima u Pokrajini oko održavanja lokalnih izbora nastaviće se, a istovremeno moramo racionalno i hladne glave razmotriti koje su nam opcije na raspolaganju, njihove prednosti i posledice – naveo je Bogdanović.

On je ukazao da niko od zvaničnika „međunarodnog prisustva“ nije reagovao na pretnje iz Prištine da će reagovati silom u slučaju da na Kosovu budu sprovedeni izbori.

– Izostanak takve reakcije ohrabrio je ekstremiste, te se sa istim pretnjama oglasila takozvana Albanska nacionalna armija, koju su UNMIK i SAD proglasili za terorističku organizaciju – naveo je Bogdanović.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here