Home Kosovo Bogdanović: Nećemo organizovati lokalne izbore na Kosovu

Bogdanović: Nećemo organizovati lokalne izbore na Kosovu

214
0
srbijaizbori.com,Tanjug
Foto: FoNet

Na Kosovu neće biti organizovani lokalni izbori jer smo od UNMIK-a danas dobili negativan odgovor, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Tanjug |

Na Kosovu neće biti organizovani lokalni izbori jer smo od UNMIK-a danas dobili negativan odgovor, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

„Ne želimo da na bilo koji način kršimo Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti i da dovodimo u opasnost Srbe koji žive južno od reke Ibar“, rekao je Bogdanović za Tanjug podsećajući da je UNMIK nadležan za organizaciju lokalnih izbora na Kosovu.

Neorganizovanje izbora na Kosovu i Metohiji ne znači da su srpske institucije ugašene, naprotiv, lokalni izbori nisu održani od 1999. do 2008. godine pa su naše institucije opstale i bile možda čak i jače od onih koje su formirane nakon održavanja izbora, istakao je Bogdanović.

Ministar za KiM je naglasio da zato nisu dobre najave da će u dve opštine na severu Kosova biti održani lokalni izbori, jer nije dobro, kako je rekao, da se na taj način Srbi dele i ponovio da niko nema pravo da krši Rezoluciju 1244 SBUN.

On je podsetio da je Rezolucija dokument na osnovu kojeg očekujemo da vrlo brzo počnu pregovori o statusu Kosova i dodao da ako smo skloni njenom nepoštovanju ne možemo očekivati od predstavnika medjunarodne zajednice i kosovskih Albanaca da „sednu sutra i na osnovu Rezolucije razgovaraju sa nama o statusu Pokrajine“.

„Moj apel je da lokalni izbori ne budu održani ni na severu Kosova i to neće značiti da će srpske institucije ovde biti ukinute i da mi nećemo voditi računa o stranačkoj zastupljenosti na lokalnom nivou u opštinamka na severu Kosova“, napomenuo je Bogdanović.

Ako budu održani lokalni izbori na severu Kosova, naveo je Bogdanović, priznavanje rezultata tih i takvih izbora biće u nadležnosti nove Vlade Srbije. Dodao je da lično misli da bi bilo jako loše da se priznaju rezultati tih izbora.

„Zbog toga je moj apel da se odustane od sprovodjenja lokalnih izbora na severu Kosova jer postoje razni načini da lokalna samouprava na severu Kosova nastavi da funkcioniše“, rekao je Bogdanović.

U tom smislu on je pomenuo formiranje opštinskih veća ili produžetak mandata lokalnim samoupravama.

„Ne možemo prihvatiti da neko radi protiv države Srbije a istovremeno se zaklinje u državu Srbiju“, dodao je ministar.

Bogdanović je napomenuo da se neće odustati od održavanja lokalnih izbora kasnije i da će se posle završetka ovog ciklusa izbora ponovo razgovarati sa predstavnicima UNMIK-a i tražiti od njih da organizuju lokalne izbore na Kosovu i Metohiji.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here