Home Kosovo Bogdanović: Najverovatnije bez lokalnih izbora na Kosovu

Bogdanović: Najverovatnije bez lokalnih izbora na Kosovu

165
0
srbijaizbori.com,beta
Foto: Beta

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da lokalni izbori na Kosovu najverovatnije neće biti organizovani.

Beta |

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da lokalni izbori na Kosovu najverovatnije neće biti organizovani.

„Ne želimo da kršimo Rezoluciju 1244 i najverovatnije nećemo organizovati lokalne izbore na Kosovu i Metohiji“, rekao je Bogdanović za Televiziju B92.

Bogdanović je naveo da je interes države da se na Kosovu održe lokalni i parlamentarni izbori, ali, kako je rekao „postojale bi velike tenzije, pre svega u održavanju lokalnih izbora“.

Ministar je istakao da za održavanje parlamentarnih i eventualno predsedničkih izbora država ima razumevanje međunarodne zajednice i Prištine.

„Ne možemo mi bez pomoći međunarodne zajednice organizovati bilo koje izbore na Kosovu. Ne želimo da kršimo Rezoluciju 1244“, dodao je Bogdanović.

Ministar je ranije izjavio da eventualno neodržavanje lokalnih izbora na Kosovu neće dovesti do gašenja srpskih institucija na Kosovu i da je za stanje na terenu na koje ukazuje Unmik odgovorno međunarodno prisustvo.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je ranije danas u Novom Sadu da je Vlada Srbije u postupku pregovora sa Unmikom da li će i koji izbori biti organizovani na Kosovu.

Kako je navela, još nema definitivnih odgovora, posebno ne u vezi sa parlamentarnim izborima.

Predsednica parlamenta je navela da Vladu Srbije na tu vrstu dogovora obavezuje i Rezolucija 1244 UN i da bi u konsultacijama sa Unmikom trebalo doneti procenu, ali da još ništa konkretno nije dogovoreno.

Šef UNMIK-a Farid Zarif ocenio je da će Srbija, ukoliko organizuje lokalne izbore na Kosovu 6. maja, prekršiti Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i da zbog toga lokalni izbori „neće imati nikakvo pravno uporište ni posledice“.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here