Home Izbori „Novosti“: Izbori u martu?

„Novosti“: Izbori u martu?

168
0
otvaranje glasaccke kutije 1
Foto: Darko Ćirkov

VANREDNI parlamentarni izbori biće održani najverovatnije u martu, a postoje velike šanse da se oni spoje sa lokalnim i pokrajinskim.

VANREDNI parlamentarni izbori biće održani najverovatnije u martu, a postoje velike šanse da se oni spoje sa lokalnim i pokrajinskim.

To je, kako saznajemo, trenutno najizvesnija opcija i o njoj će se do kraja avgusta razgovarati u vrhu SNS. Čelnici najjače partije pažljivo će razmotriti sve varijante, ali nije tajna da veliki deo funkcionera naprednjaka priželjkuje izlazak na birališta baš u martu, jer bi tada podrška birača svakako bila veća nego da se čeka kraj mandata Vlade.

Uz to, procenjuje se i da bi vezivanjem izbora velika popularnost lidera Aleksandra Vučića „preslikala“ po dubini – sa republičkog nivoa i na Vojvodinu i na lokalni nivo.

Premijer i predsednik SNS juče je potvrdio da razmišlja o prevremenom izlasku na birališta:

– O raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora se razmišlja, ali konačna odluka još nije doneta. Uspostavljamo sistem ozbiljne i odgovorne države, a onaj ko to ne želi da vidi, uvek će imati priliku da nas pobedi. A da li će uspeti, to ćemo da vidimo!

Premijer je naveo da je nemoguće raditi u atmosferi u kojoj se osporavaju sve dobre stvari:
– Ove godine imaćemo rast, povećaće se plate i penzije… Svi kažu da Srbija nije pred bankrotom, usporila je dramatično zaduživanje, a 2017. neće imati potrebu da se zadužuje. I na sve to čujete – ništa ne valja.

Vučiću nije jasno kako se opozicija protivi da vojvođanski izbori budu u januaru, ali bi brže-bolje na republičke.

– Neko ko bi trebalo da bude odgovoran i vlada samo 16 godina, kaže da neće da ide na pokrajinske izbore u januaru, jer oni moraju da budu u aprilu. A na vlasti je samo 16 godina, pa su sad ta tri meseca odlučujuća. Valjda treba da se ode na još neko zimsko brčkanje – figurativan je bio Vučić i dodao da mu ne pada na pamet da sedi u fotelji 16 godina, zato što mu se to tako sviđa.

Predsednik DS Bojan Pajtić kaže da bi raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima značilo da Vlada podnosi ostavku zbog lošeg rada i nesposobnosti i da bi to bila jedna od retkih, a dobrih odluka.

Prvi čovek SPS Ivica Dačić, za „Novosti“, kaže da nije čuo da će se na birališta ići u martu:

– Sve zavisi od odluke premijera. A što se tiče moje partije, mi smo za izbore uvek spremni.

Konstantin Samofalov iz SDS napominje da su „građani svesni da je politika Vlade doživela slom i zato su izbori potrebni“.

Predsednik Nove Zoran Živković smatra da stanje u Srbiji ne valja, pa bi bilo dobro održati izbore na svim nivoima u martu 2016.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here