Home Drugi krug Konačni rezultati predsedničkih izbora

Konačni rezultati predsedničkih izbora

226
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Predsednički kandidat Tomislav Nikolić osvojio 49,54 odsto, a njegov protivkandidat Boris Tadić 47,31 odsto glasova birača, konačni su rezultati Republičke izborne komisije.

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je konačne rezultate drugog kruga predsedničkih izbora, održanih 20. maja.

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić osvojio je 49,54 odsto glasova, a kandidat koalicije „Izbor za bolji život“ Boris Tadić 47,31 odsto glasova birača.

Za Nikolića je glasalo 1.552.063, a za Tadića 1.481.952 građana sa pravom glasa.

U birački spisak bilo je upisano 6.752.351 građana Srbije, a na birališta je izašlo 3.133.682 birača, odnosno 46,28 odsto.

Nevažećih listića bilo je 98.664, odnosno 3,15 odsto.

RIK je na prethodnoj sednici odlučio da se izveštaj sa tri biračka mesta u Raškoj, Varvarinu i Staroj Pazovi, gde je konstatovana teška greška uvrsti u izveštaj sa rezultatima koji su navedeni u zapisniku.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je da je u Raškoj u kutiji na jednom biračkom mestu izbrojano dva listića više u odnosu na spisak onih koji su glasali, da je u Varvarinu u izbornoj kutiji bilo 34 listića više, dok je u Staroj Pazovi birački odbor uvideo grešku u brojanju, pa je na zapisnik pored konačnog broja birača rukom dodato „plus tri“.

Sekretar RIK-a Veljko Odalović rekao je po završetku sednice da su rezultati sa ta tri biračka mesta uneti u ukupne rezultate izbora i da nisu mogli da utiču na konačne rezultate.

Odalović je objasnio da je na taj način zaokružena procedura na svim biračkim mestima, što je ujedno bila i obaveza RIK-a.

Prema njegovim rečima, posle izbornog procesa u RIK je stiglo ukupno 83 prigovora, što je u odnosu na obrađena biračka mesta i zapisnike mali i beznačajan broj, koji takođe nije mogao da utiče na konačne rezultate.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here