Home Drugi krug Svetske agencije o drugom krugu predsedničkih izbora

Svetske agencije o drugom krugu predsedničkih izbora

210
0
Aleksandar Vuccich KZSS 52
Foto: Darko Ćirkov

Uoči glasanja u drugom krugu predsedničkih izbora svetske agencije navode da kandidat za predsednika Boris Tadić traži treći mandat kako bi Srbiju uveo u EU, dok za Nikolića ističu da, uprkos naporima da se transformiše u proevropskog političara, optužbama o izbornoj krađi vraća u sećanje mračne slike podeljene Srbije iz doba Slobodana Miloševića.

Uz podsećanje da je od 2004. dva puta bio izabran za šefa države, britanska agencija navodi Tadićeve reči da mu je potrebno još pet godina da raščisti haos koji je Milošević ostavio iza sebe nakon što je zbačen s vlasti 2000. godine.

Pedesetčetvorogodišnji psiholog će taj mandat gotovo sasvim sigurno dobiti, ocenjuje Rojters, i to zahvaljujući, između ostalog, i svom pažljivo izgrađenom imidžu šarmantnog porodičnog čoveka i nekoga koga krasi stabilnost i to u regionuu kome je bilo i previše nepredvidljivih aktera, navodi Rojters. “Srbija je veoma blizu toga da takvu istoriju ostavi iza sebe. Nismo prešli Rubikon, ali smo blizu toga i zato nam je potreban još jedan petogodišnji mandat da konsolidujemo taj proces”, rekao je Tadić Rojtersu u Prokuplju tokom predizborne kampanje.

Agencija ukazuje da se Tadić i treći put nadmeće sa 60-godišnjim liderom opozicione Srpske napredne stranke, koji je od 2008. godine nastojao da se iz ultranacionaliste transformiše u modernog proevropskog konzervativca. Ali, to mu ne uspeva, navodi Rojters. Krut i nenadahnut na bini, Nikolić uoči izbora kaska u anketama. On optužuje Tadića za izbornu krađu u prvom krugu, ali posmatrači su te optužbe odbacili ističući da su izbori bili fer.

Tadić – preplanuo, visok i u kampanji pred građanima u košulji zavrnutih rukava i bez kravate – za mnoge birače predstavlja personifikaciju onoga što bi oni želeli da Srbija bude – moderna, pouzdana i deo glavnih evropskih tokova, navodi Rojters. Agencija prenosi i da Nikolić Tadića zove “car Tadić”, da ga optužuje za elitizam i jačanje vladine kontrole nad medijima.

Britanska agencija podseća da je Tadić sin disidenta iz doba komunizma, da je predavao psihologiju pre nego što je profesionalno ušao u politiku, da je bio deo pokreta protiv Miloševića i opisuje njegov put od ministra telekomunikacija do lidera DS posle ubistva Zorana Ðinđića. Sa Tadićem na vlasti, DS je predvodila vladu koja je uhapsila i izručila Radovana Karadžića i Ratka Mladića, zahvaljući njemu parlament je usvojio deklaraciju o Srebrenici, a on sam je Srebrenicu posetio na desetogodišnjicu od zločina. Ali njegovo stav po pitanju Kosova frustrira EU, navodi Rojters.

Agencija podseća da je on 2008. učinio nešto nezamislivo – formirao vladu sa SPS, strankom Miloševića, tvrdeći da se ona promenila i da je savez sa njima bolji nego vlada na čijem bi čelu bio Nikolić. Njegovo krunsko dostignuće stiglo je u martu kada je EU dodelila Srbija status kandidata za članstvo, priznajući napredak države ali još nezadovoljna zbog njegovog odugovlačenja po pitanju Kosova. Pregovori o članstvu mogli bi da počnu sledeće godine ali malo je verovatno da bi se završili pre završetka njegovog novog mandata 2017, ukoliko bude izabran. “Sa Tadićem znate na čemu ste”, reči su jednog visokog zapadnog diplomate koje navodi Rojters.

S druge strane, Tomislav Nikolić možda neće pobediti ali svakako bi mogao da “pokvari zabavu” dok Tadić ulaže napore da dobije novi mandat i pravo da povede zemlju u pregovore sa EU. Buka oko navodne izborne krađe i priče o “borbi za odbranu glasova” vraćaju u sećanje mračne dane podeljene Srbije iz vremena Miloševića i prete da bace senku na Tadićevu pobedu. Strani posmatrači i domaće institucije zadužene za izbore nisu našle dokaze za krađu glasova, ali Nikolić preti da će pozvati svoje pristalice da izađu na ulice. Izbori će, prenosi Rojters pisanje beogradske štampe, odlučiti budućnost i da li će ona biti mirna i bezbedna ili početak nestabilnsoti i krize.

Kritičari kažu da je Nikolić, iako se trudio da ubedi birače da se promenio, pričom o krađi glasova u velikoj meri podsetio da sebe iz ranijih dana kada je bio Šešeljev sledbenik. Tadićevoj Demokratskoj stranci biće potrebna politička stabilnost ukoliko namerava da obezbedi datum za početak pregovora o članstvu u EU za početak naredne godine, konstatuje agencija i navodi da bi pobeda Nikolića u nedelju najavila period teške kohabitacije sa vladom na čelu sa demokratama i predsednikom koji bi mogao da blokira zakone.

Agencija ističe da će se nova vlada naći pod pritiskom EU da sprovede reforme, ali i da pristane na nove ustupke oko Kosova. Rojters, međutim, primećuje i da će se Tadić, ako u nedelju bude ponovo izabran za predsednika Srbije, naći u poziciji kao i Slobodan Milošević da na vlasti bude isto godina kao i on – 13.

I AFP, takođe, podseća da se Nikolić transformisao iz ultranacionaliste u proervopskog populistu, ali da je zadržao tvrdokornu retoriku i navodi da je nekoliko dana posle izbora, na kojima je bio iza Tadića, pokrenuo optužbe o navodnoj izbornoj krađi, a da te optužbe odbačene.

Francuska agencija podseća da je Nikolić bio protivkandidat Tadiću i 2004. i 2008. a da sada ankete predviđaju da će Tadić i treći put pobediti. Agencija podseća na politički put Nikolića od ultranacionalističke SRS do 2008. godine kada je prekinuo odnose sa tom strankom zbog stava prema EU. Nikolić često ima sumoran nastup, a za mnoge on ima imidž tihog, provincijskog birokrate.

Iako na svom sajtu kaže da je dobar pevač, on nije govornik koji može da uzburka i često daje, po mnogima, nesmotrene izjave tipa “da je bolje za Srbiju da bude ruska provincija” nego clanica EU, navodi AFP. Iako se okrenuo EU, Nikolić ističe da je Kosovo na tom putu crvena linija. Ipak, navodi agencija, iako je Kosovo nekada bilo ključna tačka za Nikolića, u ovoj kampanji ta je tema u velikoj meri potisnuta a u fokus su stavljena ekonomska kriza i neuspesi reformista.

Za Tadića AFP navodi da je 2004. postao prvi nekomunistički predsednik od Drugog svetskog rata i da je otada dva puta na izborima pobedio Nikolića. Agencija dodaje da on traži treći mandat kako bi državu, nekada pariju, uveo u EU i ističe da je on najpoznatiji upravo po snažnom proevropskom stavu koji je zastupao i onda kada to nije bilo popularno – kada je Brisel podržao nezavisnost Kosova.

Medijski snalažljiv, blagog glasa, oženjen i otac dvoje dece, ponekad je na udaru podrugljivih komentara da se ponasa kao “maneken” jer je u svakoj prilici obučen kako priliči. Agencija podseća da ga je bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni prozvao “Džordž Kluni”, ali naglašava da je Tadić uložio velike napore da promeni negativan imidž Srbije.

Kritičari nekad kažu da on pokušava da imitira američkog predsednika Baraka Obamu i njegov opušten stil, a bivše pristalice mu zameraju da nije uspeo da sprovede radikalnije političke i ekonomske reforme kao i da je zatvarao oči na raširenu korupciju i ponekad sumnjive privatizacije.

Liberali i aktivisti za ljudska prava optužuju ga za flertovanje sa nacionalizmom i osuđuju ga zbog podrške predsedniku RS Miloradu Dodiku, a protivnici da je gladan vlasti i da želi da kontroliše i politička i ekonomska pitanja u Srbiji. Na zapadu, međutim, Tadić je osvojio podršku zbog kooperativnog stava po pitanju Kosova, kao i izručenja poslednje dvojice haških optuženika i napora za pomirenje u regionu.

Ono što sigurno predstoji novom predsedniku, zaključuje AFP, jesu bolne reforme u cilju postizanja ekonomske stabilnosti, i dalji napredak u pregovorima sa Prištinom bez čega neće biti napretka u evrointergracijama.

Izvor: eizbori.com/ b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here