Home Gradski izbori Srbija protiv nasilja pisala EP: Traži hitnu međunarodnu istragu

Srbija protiv nasilja pisala EP: Traži hitnu međunarodnu istragu

82
0
Foto: FoNet/Evropski Zapadni Balkan
Foto: FoNet/Evropski Zapadni Balkan

Lideri koalicije „Srbija protiv nasilja“ pozdravili su Rezoluciju Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji i naveli da prepoznavanje situacije u zemlji, a posebno „zarobljavanje države i medija od strane Srpske napredne stranke“, pokazuje koliko je važno očuvati demokratske principe i vladavinu prava u Srbiji.

– Vaš poziv na nezavisnu međunarodnu istragu, kao i na vrstu „Pribeovog izveštaja“ predstavlja značajan korak ka rešavanju sistemskih pitanja koja podriva demokratske procesa u Srbiji. Čvrsto podržavamo nastavak ovih napora i radujemo se odgovoru Evropske komisije – navodi se u pismu lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“ upućenom predsednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli, potpredsednicima Parlamenta, liderima političkih grupa i svim poslanicima.

Oni su dodali da je od najveće važnosti da ad hoc misija za utvrđivanje činjenica o izborima u Srbiji, čije osnivanje EU Parlament traži tom rezolucijom, bude hitno raspoređena.

– Takva misija je ključna za prikupljanje informacija iz prve ruke i obezbeđivanje odgovornosti za svako kršenje demokratskih normi, posebno onih aspekata van okvira izveštaja OEBS/ODIHR, koji su direktno uticali na ishod izbora za Skupštinu grada Beograda, ali i parlamentarne, pokrajinske i delimične lokalne izbore održane 17. decembra 2023. Uzimajući u obzir aktuelnu političku krizu u Srbiji, apelujemo na Evropski parlament da preuzme vođstvo i rasporedi takvu misiju što je pre moguće – naveli su oni u pismu.

 

Oni su zatražili od Evropskog parlamenta da nastavi da insistira na ispunjavanju preporuka ODIHR-a, posebno onih koje se odnose na reviziju biračkog spiska pre održavanja budućih izbora.

– Kao predstavnici proevropske demokratske opozicije u Srbiji, mi smo posvećeni negovanju demokratskih vrednosti, podržavanju osnovnih prava naših građana i unapređenju principa sadržanih u Kopenhaškim kriterijumima. Međutim, postizanje ovih ciljeva zahteva odlučnu akciju na rešavanju aktuelnih izazova koje postavlja vladajuća Srpska napredna stranka – naveli su lideri stranaka okupljenih u koaliciji „Srbija protiv nasilja“ – Biljana Đorđević i Radomir Lazović (Zeleno levi front), Pavle Grbović (Pokret slobodnih građana), Zoran Lutovac (Demokratska stranka), Dragan Đilas (Stranka slobode i pravde), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Nebojša Zelenović i Biljana Stojković (Zajedno), Aleksandar Jovanović (Ekološki ustanak), Miloš Parandilović (Novo lice Srbije) i Zdravko Ponoš (Srbija Centar).

Izvor: Direktno 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here