Home Beograd Za parlamentarne izbore do sada predato osam, proglašeno sedam lista

Za parlamentarne izbore do sada predato osam, proglašeno sedam lista

170
0
Republička izborna komisija - Srbija izbori
Foto: N1/ Rade Prelić

Za učešće na parlamentarnim izborima za prvih deset dana Republičkoj izbornoj komisiji predato je osam lista, od kojih je do sada proglašeno sedam.

Kao sedmu RIK je sinoć proglasio izbornu listu „Srbija protiv nasilja“ koja je uz listu podnela i 17.680 pravno valjanih potpisa građana.

Nosioci liste su Miroslav Aleksić i Marinika Tepić, koji su takođe i kandidati za poslanike, a među prvih pet na listi su Radomir Lazović iz Zeleno levog fronta, lider SSP Dragan Đilas, Tijana Perić Diligentski iz stranke Srbija centar (SRCE) i Danijela Nestorović iz Narodnog pokreta Srbije.

Među 250 kandidata za narodne poslanike nalaze se i Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana (PSG), Srđan Milivojević (DS), Borko Stefanović (SSP) Zdravko Ponoš (SRCE), Bijana Đorđević (Zeleno levi front), kao i lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta.

Takođe, na listi su Dušan Nikezić (SSP), iz pokreta Novo lice Srbije (NLS) Miloš Parandilović, Dragana Rakić iz DS.

Pored ostalih, na listi se nalaze i kopredsednici stranke Zajedno Nebojša Zelenović i Biljana Stojković. Na listi koalicije „Srbija protiv nasilja“ su i predstavnici Rumunske partije, Pokreta za preokret, sindikata Sloga.

Do sada su proglašene izborne liste: „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, „Ivica Dačić premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, izborna lista koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici „Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga“, „Dr Miloš Jovanović – NADA za Srbiju“.

Od lista manjinskih stranaka do sada je proglasena lista „Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost“, a sinoć su listu predali i predstavnici koalicije „Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – SPP-DSHV“. Ta lista nosi naziv „Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini“ sa 6.021 potpisa podrške građana.

Stranke i koalicije izborne liste mogu predati do 20. novembra.

Izvor: B92