Home Izbori Mirović: SNS će osvojiti višše mandata nego bilo ko bilo kad

Mirović: SNS će osvojiti višše mandata nego bilo ko bilo kad

115
0
Igor Mitrović - Srbija izbori
Foto: RTS

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović uveren je da će ta stranka na pokrajinskim izborima osvojiti toliki broj mandata koliki nikada do sada nijedna politička stranka nije imala. Mirović je rekao da je to ambicija SNS-a na predstojećim pokrajinskim izborima, koji će, kažže, definitivno biti održani krajem aprila.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović uveren je da će ta stranka na pokrajinskim izborima osvojiti toliki broj mandata koliki nikada do sada nijedna politička stranka nije imala. Mirović je rekao da je to ambicija SNS-a na predstojećim pokrajinskim izborima, koji će, kažže, definitivno biti održani krajem aprila.

„Izbori će dati odgovor na pitanje da li naš program može zadobiti podršku građana i to u broju glasova i broju poslanika kakav nijedna poslanička grupa do sada nije imala, u šta najiskrenije verujem“, rekao je Mirović i dodao da takvu prognozu temelji u snazi i programu stranke.

Mirović je rekao da u SNS-u jošš nije bilo reči o kandidatu stranke za pokrajinskog premijera.

„Mi smo u Vojvodini predizborne pripreme počeli još u junu. Od 15. juna naš izborni štab koji čine predstavnici Saveta za Vojvodinu, članovi Izvršnog odbora SNS-a i predstavnici svih gradskih i opštinskih odbora u Vojvodini, radi na pripremi pokrajinskih i lokalnih izbora, a možda i vanrednih parlamentarnih“, rekao je Mirović.

Po njegovim rečima, odlaganje, odnosno neraspisivanje pokrajinskih izbora od strane njihove političke konkurencije u Vojvodini bila je neka vrsta uvreda za građane, jer, kako je kazao, nije bilo fer da se u uslovima potpunog poraza aktuelne vlasti u Pokrajini na svim izbornim nivoima od 2012. godine do danas, mandat pokrajinske vlade dovodi do poslednje nedelje.

„Ali, mi smo pristali na to, bez korišćenja instrumenata koje nam omogućava Ustav, da vršimo politički pritisak za ranije raspisivanje izbora…Mirno smo čekali i čekamo datum za raspisivanje izbora. Više mogućnosti za odlaganje nema, osim ako im na pamet ne padnu još neki trikovi koje još nisu izneli, poput bojkota izbora, mada su od te ideje odustali odmah, dan – dva, nakon što je iznešena“, istakao je Mirović.

On je rekao da se SNS u 2015. godini potvrdila kao vodeća stranka u Vojvodini, što su, kako je naglasio, pokazali izbori na svim nivoima održani tokom 2015, ali i u prethodne tri i po godine na teritoriji Vojvodine.

Snaga SNS-a u Vojvodini se, po njemu, ogledala pre svega u programu koji nudi i u refleksiji koju na događaje u Vojvodini ima politika Vlade Srbije s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.

„A, tu pre svega mislim na razvojne projekte i na dobre odnose sa susednim zemljama koje imaju svoje nacionalne zajednice u Vojvodini“, objasnio je Mirović.

Rezultati Rrepubličke vlade i konkretne mere koje su ti rezultati doneli i u Vojvodini i u drugim delovima Srbije i projekti koji se najavljuju, kao što je izgradnja pruge kroz Vojvodinu, odnosno pruge Beograd-Budimpešta, i dolaska investitora i otvaranja velikog broja radnih mesta, po Mirovićevim rečima konkretni su pokazatelji koji ukazuju na snagu SNS i politike koju vodi.

Mirović je naglasio da SNS na 2016. već gleda kao na prelomnu godinu, u kojoj će na izbore za pokrajinski parlamet i za lokalne uprave u svih 45 opština u Vojvodini ući sa, kako je rekao, značajnim političkim i organizacionim kapitalom.

„Najznačajnija promena koju ćemo dodatno predstaviti u predizbornoj kampanji je promena u politici koju je do sada sprovodila aktuelna pokrajinska vlada, a koja se zasnivala na permanentnim sukobima sa republičkom vladom, gde su građani Vojvodine i projekti u Vojvodini bili neka vrsta taoca“, rekao je Mirović.

„Ta politika ima za cilj da istakne opozicionu ulogu Demokratske stranke i to nije nešto što je nerazumljivo, ali je, istovremeno, u okvire opozicionog delovanja uvukla samu Pokrajinsku vladu, što je nedopustivo. To je suština političke zloupotrebe. Stavove stranaka možete iznositi javno, u stranačkim prostorijama, u komunikacijama sa predstavnicima sedme sile, među građanima na tribinama i skupovima, ali tamo gde morate da stvorite nešto novo, da politiku dovedete do nečeg opipljivog, tu nema mesta za veštačke brane, podele i sukobe“, rekao je Mirović.

Podsetio je da je pre dve godine u ime stranke predstavio koncept okupljanja oko projekata koji podrazumeva zajednički rad lokalnih samouprava, Pokrajinske vlade i Vlade Srbije na važnim projektima u Vojvodini, a kao primer projekta oko koga bi trebalo da se okupe svi politički subjekti u pokrajini naveo je prugu kroz Vojvodinu, prugu Beograd – Budimpešta.
Mirović je naglasio da do sada to nije bilo tako i da mere koje je Vlada Srbije provodila, konkretni projekti iza kojih je stajala, resursi sa kojima je raspolagala nisu bili prihvaćeni od strane Pokrajinske vlade na način da se zajednički otvoreno sarađuje.

Mirović smatra da snaga SNS leži u tome što ona „uvek i u svemu gleda interes koji nije isključivo partijski i koji nema veze sa politikantskim okvirima“ i da je na bezbroj primera ta stranka pokazala novi manir na srpskoj političkoj sceni.

Naglasio je da je to jedan od razloga zbog kojih stranka uživa ogromno poverenje jer, kako je kazao, „ljudi prepoznaju nekakav novi ton i novi vetar u politici, koji u prvi plan stavlja prioritete o kojuima sve političke stranke govore, ali nikada ih do kraja zarad partijskih interesa nisu spremne da priznaju i da ih postave na najviši mogući stepenik“.

Najavio je da će nakon predstojećih pokrajinskih izbora, nova vlast na pokrajinskom nivou, koju će, kako je istakao, sigurno činiti SNS, promeniti prioritete i važne projekte u Vojvodini podeliti u četiri grupe: lokalni projekti, međuopštinski projekti, projekti od značaja za celu Vojvodinu i važni državni projekti na teritoriji Vojvodine, a da će se prioritet dati onim projektima koji imaju karakter ekonomskog razvoja.

Mirović je naglasio da će mnogo više pažnje biti posvećeno projektima i investicijama u Novom Sadu, u kome, kako je rekao, živi oko 25 odsto stanovništva Vojvodine, a koji pre svega zbog političkih razloga godinama nije dobijao bilo kakvu potporu ili podršku od strane Pokrajinske vlade.

„Od osnivanja Fonda za kapitalna ulaganja, pa do danas na prste jedne ruke mogu se izbrojati projekti koji su od lokalnoig značaja za Novi Sad, a koji su imali podršku Pokrajinske vlade…i to ćemo posle izbora sigurno promeniti“, zaključio je Mirović.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here