Home Beograd LSV i SVM umanjuju popularnost SNS

LSV i SVM umanjuju popularnost SNS

304
0
ns demonstracije 9
Foto: Darko Ćirkov

Koliko se rejtinzi stranaka razlikuju u Vojvodini u odnosu na republički nivo. Koalicija SDS-LDP bi sa šest odsto prešla cenzus u Vojvodini.

Beograd – – Dve jake političke partije – Liga socijaldemokrata i Savez vojvođanskih Mađara, koje nisu toliko vidljive na republičkom nivou, odnose ozbiljan deo glasova na pokrajinskom nivou, zbog čega su rejtinzi drugih partija u Vojvodini uglavnom niži, ocenjuju za Danas istraživači javnog mnjenja. Pošto je većina agencija za istraživanje javnog mnjenja merila rejtinge za određene klijente, mnogi sagovornici Danasa nisu mogli da nam saopšte konkretne rezultate niti da zvanično komentarišu situaciju u Vojvodini.

Prema njihovim rečima, snaga ostalih političkih stranaka slična je kao i na republičkom nivou, s tim što Demokratska stranka beleži nešto bolje rezultate. Istraživači javnog mnjenja nezvanično objašnjavaju da je SNS najjača politička opcija i u Vojvodini, ali da s tim rezultatom ne bi mogla samostalno da formira pokrajinsku vladu kao što bi mogla republičku. Takođe, kako dodaju, i radikali beleže jači rejting na nivou pokrajine, te da je moguće da će preći cenzus na redovnim izborima na proleće.

Prema poslednjim rezultatima agencije Faktor plus, za SNS bi u ovom trenutku na izborima za vlast u Vojvodini glasalo više od 41 odsto ispitanika, dok bi demokrate sa Novom strankom Zorana Živkovića osvojile duplo više nego na republičkim izborima, odnosno više od 13 odsto glasova. Treća po snazi je Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka sa devet odsto, a potom socijalisti sa 7,3 odsto.

Istraživanje, koje je rađeno za list Politika, pokazuje i jednu od većih razlika u odnosu na rejtinge na republičkom nivou, a to je da bi koalicija Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića, SDS i LDP, prešla cenzus sa šest odsto. S druge strane, na parlamentarnim izborima, prema Faktoru plus, ista lista osvojila bi u ovom trenutku 4,1 odsto glasova.

DSS i Dveri na pokrajinskom nivou beleže rejting od 4,9 odsto, isto koliko i radikali, stranke manjina 5,9 odsto, a PUPS 2,7 odsto. Saša Radulović sa svojim pokretom Dosta je bilo beleži u Vojvodini dva odsto, Rasim Ljajić i SDPS 1,8 odsto, dok bi SNP Nenada Popovića imala 1,3 odsto.

Republika: DSS-Dveri i SRS preko cenzusa

Poslednja istraživanja Faktor plusa pokazuju da bi osim SNS (51,4 odsto), SPS (9,5 odsto) i DS (6,5 odsto) cenzus na republičkom nivou prešli i radikali sa šest odsto i DSS-Dveri sa 5,2 odsto. Najbliži cenzusu na ovom nivou su SDS-LDP sa 4,1 odsto i PUPS sa 3,3 odsto.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here