Home Beograd Od 36 prigovora niške opozicije, GIK delimično prihvatila samo šest

Od 36 prigovora niške opozicije, GIK delimično prihvatila samo šest

22
0
glasanje-n1-srbijaizbori
Foto: N1

Od 36 prigovora na birački materijal predstavnika opozicije, Gradska izborna komisija u Nišu odbila je ili odbacila 29, šest prigovora je delimično usvojeno, a za jedno rešenje doneta je odluka o obustavi postupka, navedeno je u izveštaju koji je predsednica Gradske izborne komisije Danijela Milićević dostavila medijima.

U tabelarnom izveštaju navedeno je da je opozicija podnela osam žalbi na rešenja GIK, a svih osam GIK je odbacila kao nerazumljive.

Najveći broj prigovora opozicije odbačen je uz obrazloženje da je nerazumljiv, a manji broj je odbijen kao neosnovan.

Na osnovu prigovora opozicije koji su delimično usvojeni, rečeno je u saopštenju, Gradska izborna komisija donela je rešenja o ispravci zapisnika o radu biračkog odbora.

Predsednica Gradske izborne komisije Danijela Milićević istakla je u saopštenju za novinare, da je svim predstavnicima izbornih lista koji su podneli zahteve za uvid u izborni materijal, GIK Niš omogućio uvid.

„Otvoreno je i pregledano oko 160 džakova, odnosno izbornog materijala kao što su birački spiskovi, glasački listići i drugo. Za neka biračka mesta je vršen uvid od strane ovlašćenih lista različitih predstavnika i po tri puta“, naglasila je Milićević.

Ona je dodala da su sve odluke koje je donela Gradska izborna komisija grada Niša blagovremeno objavljene na internet stranici Republičke izborne komisije u skladu sa članom 88. Zakona o lokalnim izborima.

„Gradska izborna komisija još uvek radi i čeka sudske odluke po izjavljenim žalbama“, naglasila je Milićević.

Gradska izborna komisija u Nišu juče je usvojila drugu odluku o preliminarnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštini grada Niša, ali se ona, po broju mandata koji pripadaju pojedinim izbornim listama, ne razlikuje od odluke o preliminarnim rezultatima donetoj 3. juna, uprkos izmena zapisnika po delimično usvojenim prigovorima opozicije.

Poput prve odluke i u drugoj odluci je koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke pripalo 30 mandata, Ruskoj stranci jedan mandat, dok su opozicone liste dobile ukupno 30 mandata.

Prema drugoj odluci, kao i prema prvoj odluci GIK-a, grupi građana „Dr Dragan Milić“ pripalo je 16 mandata, koaliciji „Biramo Niš“ 10 mandata, pokretu „Kreni promeni“ dva mandata, a dva mandata dobija i koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“.

Članica pravnog tima koalicije „Biramo Niš“ Dragana Milutinović rekla je da su predstavnici opozicije juče GIK-u predali žalbe na rešenja o odbacivanju prigovora, a GIK ima 24 časa da ih prosledi Višem sudu u Nišu, koji pak ima 72 sata da o njima odlučuje.

„Mi smo potpuno zbunjeni što se tiče utvrđivanja preliminarnih rezultata, jer su ti rezultati utvrđeni 3. juna. Mi smo pisali prigovore i sada ne znamo zbog čega utvrđuju ponovo preliminarne rezultate“, kazala je Milutinović.

Milutinović je kazala da je opozicija uložila žalbe na 23 rešenja GIK-a o odbijanju nihovih prigovora.

Opozicija u Nišu koju čine grupa građana „Dr Dragan Milić“, koalicija „Biramo Niš“, koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i pokret „Kreni promeni“, validnim rezultatom izbornog procesa smatraju onaj koji je objavljen u noći nakon zatvaranja biračkih mesta, a po kome opozicija ima 31 mandat u Skupštini grada Niša, a koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) 29 mandata.

Izvor: N1 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here