Home Gradski izbori Biramo Niš: GIK radi po nalogu, ni zakon, ni razum ih ne...

Biramo Niš: GIK radi po nalogu, ni zakon, ni razum ih ne sprečavaju da krše zakon

41
0
Glasanje - Srbija izbori
Foto: RTV (Ilustracija)

Gradska izborna komisija u Nišu donela je odluku o preliminarnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštinu grada Niša, prema kojoj je najviše mandata osvojila koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke. Ova odluka je identična odluci o preliminarnim rezultatima usvojenoj od 3. juna.

Dragana Milutinović, članica pravnog tima koalicije Biramo Niš, napominje da sve što Gradska izborna komisija u Nišu radi ovih dana je nezakonito.

„Ova odluka praktično znači da se svi mi borimo pravom protiv nepravde. Ovo je jedna potpuno nezakonita i besmislena odluka koju su doneli sedam dana nakon isteka zakonskog roka za donošenje preliminarnih rezultata. A tu istu odluku oni su doneli 3. juna. Mi smo na tu odluku podneli prigovor, zato što je bila neispravna i nezakonita. I nekoliko sati pre isteka roka za odlučivanje o našem prigovoru, mi smo obavešteni da Gradska izborna komisija zakazuje novu sednicu sa dnevnim redom donošenja odluke o utvrđivanju i nakon toga odlučivanje o našem prigovoru. Zaista mi više nije jasan smisao i uopšte put kojim ide Gradska izborna komisija. Naravno, žalićemo se i na  ovu odluku i čekaćemo odluku Višeg suda po svim prigovorima“, rekla je Milutinović.

Kako je dodala, Gradska izborna komisija je sve njihove prigovore ili odbila, ili odbacila.

„Razlika je u tome da se odbacuju formalno neispravni prigovori, a onda nisu ni odlučivali o njihovj sadržini. Sve što radi Gradska izborna komisija ovih desetak dana nakon izbora je potpuno nezakonito. Jednom reču, nezakonito. To su oni prigovori za koje su tvrdili da su im nerazumljivi, nepotpuni ili nisu dovoljno precizni da oni znaju šta mi tražimo. A nama nije jasno šta oni rade, pa će očigledno morati sud da odlučuje o tome“, rekla je.

Sve što GIK u Nišu radi ovih dana je samo sa jednim ciljem, prekrajanje izborne volje građana, navodi ona.

„I to je ono što ne smemo da dozvolimo i protiv čega se borimo, na šta apelujemo kada je sada na scenu stupio Viši sud“, kazala je.

Biramo Niš su pisali žalbe Višem sudu, koji ima zakonski rok od 72 sata da odgovori, ali odluku, dodaje, očekuje i ranije.

„Gradsku izbornu komisiju ništa više ne sprečava, ni zakon, ni razum, ni životne okolnosti, oni prosto rade po nalogu i sve više krše zakone“, ponovila je.

GIK u Nišu nije izdao nikakvo saopštenje ili zakazao sednicu za medije, tako da se o svemu informišu na sajtu RIK-a, dodala je.

„Mi sada čekamo da se izjasni Viši sud i verujemo da će Viši sud da usvoji naše prigovore i da ćemo ovu borbu da završimo pravnim putem. Ako ne usvoji, onda ćemo da koristimo i vanredno pravna sredstva, a na koaliciji je da donese političke odluke“, zaključila je.

Izvor: N1 

 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here