Home Beograd Šta je obeležilo izborni dan: Paralelni birački spiskovi, dovoženje birača, kol centri…

Šta je obeležilo izborni dan: Paralelni birački spiskovi, dovoženje birača, kol centri…

56
0
Izborne liste - Srbija izbori
Foto: N1

Da li je i na ovim izborima bilo kupovine glasova, što je krivično delo? Sudeći prema brojnim snimcima koji su se delili na društvenim mrežama, indicija je na pretek. Epilog za slična dešavanja, iako su za to postojali i video snimci, nismo imali ni u decembru.

Dobar dan Beograde, kako su danas protekli izbori? Na brojnim snimcaima koji su napravljeni tokom izbornog dana, mogu se videti brojne indicije da je nepravilnosti bilo na pretek.

Na jednom snimku može se videti kako je čovek koji je napravio snimak ispred, kako navodi, biračkog mesta broj dva Barajevo zatekao dve žene u kolima, koje su imale papire za koje se sumnja da su paralelni birački spisak.

Da se nisu baš mnogo plašili da nosaju biračke spiskove po opštinama Beograda, svedoče brojni snimci na društvenim mrežama.

„Gospodin ima spisak, kaže da ima spisak đaka! Gospodin se inače zove kako? Darko! A da Darko, dobro proverićemo sve. Sramota, hvala“, čuje se glas jedne žene na snimku za koji se navodi da je načinjen u Obrenovcu.

Prebrojavali su tako „đake“, u nedelju, u blizini biračkog mesta. Sramota ili ne, glasanje je i u Borči imalo svoju tarifu.

„Evo čovek traži gde je ovo za tri hiljade. Evo ovde gospodine, evo ovde pa desno, pitajte da li ima i za Ćutu, treba mi za cigare“, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta.

„Gde? ovde, desno?“, pita čovek.

Istim putem, uz stepenice, samo tokom prepodneva, kako se može videti na snimku iz drona, prošlo je na desetine ljudi.

„Je l to ovde za upisivanje za glasanje?“ pita jedna žena na još jednom snimku, a odgovaraju joj da jeste.

Ništa jeftiniji glas nije bio ni u Marinkovoj bari.

„Javila sam se dole jednoj ženi i ona me poslala dole da glasam i posle da se spustim dole samo“, kaže jedna žena, i na pitanje druge „I posle će vam dati novac je l tako?“, odgovara sa „da“ i da joj je obećano 3.000 dinara.

Za nešto manje para svoj glas su, tvrde iz Zeleno-levog fronta, prodali glasači u železniku.

„Zašto ste došli, zašto si me odgurnuo eko kaži. Evo ovo su ljudi koji su dobili novac za svoje glasove, čovek drži u ruci 2.000 dinara možda ima i više, žena drži listiće“, čuje se na jednom snimku Jelene Jerinić.

Sve to se dešavalo na FK Železnik, intervenisala je i policija, kao, bili su tu po nalogu tužilaštva.

„Pošto smo mi ovde stigli oni su se zaključali i koliko znamo ne mogu da izadju sa stadiona“, kaže Jelena Jerinić.

Par sati nakon, dok curi vreme do zatvaranja biračkih mesta, stiže obaveštenje od dežurne tužiteljke, kaže da se nasilno neće ulaziti i da se čeka da vlasnik kluba odobri ulazak.

A na Karaburmi, tokom dana, organizovano dovoženje glasača.

„Dovoze ljude iz naselja Vuka Vrčevića, gde su uglavnom nehigijenska romska naselja, gde dovoze ljude ovde na biračko mesto da glasaju (rez) Naši aktivisti su ih snimili, pokušali da ih zaustave i uspeli u tome u jednom trenutku, ali oni su napadnuti okruženi, nabijeni uza zid, naterani da iz telefona izbrišu taj najvažniji snimak“, kaže Radomir Lazović.

U suprotnosti sa zakonom bilo i držanje spiskova u piceriji na Dorćolu, gde je došlo i do fizičkog okršaja, što se može videti na snimku.

Laku noć izborna voljo građana.

Izvor: N1 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here