Home Gradski izbori Građani mogu da glasaju i bez poziva: Šta je od dokumenata potrebno?

Građani mogu da glasaju i bez poziva: Šta je od dokumenata potrebno?

53
0
Glasanje i birački spisak - Srbija izbori
Foto: N1

Svaki građanin koji ima biračko pravo može da glasa na izborima i ako nije dobio papirno obaveštenje ili poziv za glasanje, izjavila je za agenciju Beta Tijana Đorđević iz posmatračke misije Crta.

„Za glasanje je dovoljna lična karta ili pasoš, odnosno ako ste u procesu promene lične karte potvrda od MUP-a. Iako zakon kaže da birač mora da dobije obaveštenje o danu i vremenu glasanja, niste u obavezi ni da to obaveštenje ponesete na biračko mesto, niti birački odbor sme kao uslov za glasanje da postavi pokazivanje tog obaveštenja“, pojasnila je Đorđević.

Poziv za glasanje biračima je trebalo da bude dostavljen najkasnije pet dana pre dana glasanja, ali su se brojni građani javljali redakciji agencije Beta žaleći se da nisu dobili poziv za glasanje.

Pravo glasa ima svaki punoletan i poslovno sposoban državljanin Srbije, a na lokalnim i pokrajinskim izborima kao dodatni uslov se postavlja i prebivalište birača na teritoriji odnosno jedinice lokalne samouprave, odnosno teritorije autonomne pokrajine.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here