Home Beograd Poziv za glasanje stigao čoveku koji se prijavio pre manje od šest...

Poziv za glasanje stigao čoveku koji se prijavio pre manje od šest meseci: Da li je zakon mrtvo slovo na papiru?

52
0
Foto: N1
Foto: N1

Redakciji N1 javio se građanin koji je, uprkos činjenici da je nedavno promenio prebivalište uredno, a suprotno izmenjenom zakonu, dobio poziv za glasanje. U Crti kažu da MUP-ov spisak ne sadrži sve birače koji su menjali prebivalište u poslednjih 11 meseci.

Bila je to „ruka ruci“, a danas je zadnji džep. Ono što iz njega viri je korpus delikti da je dogovor vlasti i opozicije koji je nedavno ozvaničen izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku manjkav – jer ovaj birač, koji je izabrao da ostane anoniman, nije prema nedavno usvojenim izmenama zakona trebalo da dobije poziv za glasanje.

„Preselio sam se, zbog posla, iz Sarajeva u Beograd u decembru 2023. I tada, dakle, pre nepunih šest meseci, prijavio prebivalište na teritoriji opštine Zemun. Dobio sam poziv za izbore u Beogradu. Hoću li prekršiti zakon, ako izađem na glasanje“, upitao je anonimni birač.

A mi dodajemo pitanja: kako se ovo dogodilo i da li su nove zakonske odredbe mrtvo slovo na papiru?

Iz Crte, koja je bila deo radne grupe za unapređenje izbornog procesa, objašnjavaju da ne mogu da procene u kojoj meri su sprovedena dogovorena zakonska ograničenja jer su, kako kažu, imali ograničenu mogućnost provere baze biračkog spisaka. Ali videli su nešto.

„Mi, na osnovu provera koje smo do sada izvršili, tvrdimo da taj MUP-ov spisak birača nije kompletan. Zbog toga je vrlo moguće da je dolazilo do različitih slučajeva propuštanja i da se određeni birači i dalje vode da glasaju po mestu aktuelnog prebivališta“, kaže Dimitrijević Pavle iz Crte.

Opozicija koja izlazi na izbore ponavlja da je promena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku važan korak, ali i zaključuje da nije zadovoljna izbornim uslovima.

„Postoje i sumnje i neizvesnost ali ja mislim da mi moramo da istrajemo u tome da tražimo da se zakon primenjuje, šta drugo možemo da radimo“, upitao je Raodmir Lazović iz koalicije „Biramo Beograd“.

N1: Ali to znači da ulazite u 2. jun ne znajući da li sve to funkcioniše?

„Tako je“, odgovara Lazović.

N1: I to vam ne unosi nemir?

„Unosi nam ozbiljne nemire , ali ovaj zakon će u nekoj meri onemogućiti neke od krađa koje SNS sprovod“, zaključio je Lazović.

Pisali smo i policiju i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ali nam, do sada, nisu objasnili kako to pozivi za glasanje stižu i onima koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci i šta su po tom pitanju preduzeli?

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here