Home Beograd Pošta Srbije traži od Vlade 1,9 miliona evra za pozive za glasanje

Pošta Srbije traži od Vlade 1,9 miliona evra za pozive za glasanje

71
0
Foto: Danas Online
Foto: Danas Online

Upravo objavljeni završni računi Pošte Srbije, koja je godinu okončala sa neto profitom sedam odsto većim nego godinu pre, pokazuju između ostalog i da ovo javno preduzeće od Vlade Srbije potražuje 228 miliona dinara (oko 1,9 miliona evra) na ime usluge štampanja i uručivanja poziva na glasanje za izbore održane prošle godine.

Pošta Srbije završila je 2023. godinu sa neto profitom od 3,17 milijardi dinara, što je oko 27 miliona evra, pokazuju završni računi ovog javnog preduzeća, koje je objavila Agencija za privredne registre, a prenosi N1.

Prema njima, Pošta zapošljava ukupno 14.307 radnika, a lane je ostvarila poslovne prihode od 31,2 milijarde dinara.

Najveći deo poslovnih prihoda naplaćen je od prodaje usluga na domaćem tržištu: prihodi od poštanskih usluga iznosili su 18,3 milijarde dinara (od kojih su najveći prihodi od pismonosnih usluga od 12 milijardi dinara, dok su ekspres usluge donele prihod od 4,4 milijardi dinara).

Prihodi iz novčanog poslovanja premašili su 6,6 milijardi dinara (primljeni nalozi za uplatu, primljeni nalozi za isplatu i čekovi drugih banaka, naplata računa za komunalne usluge, isplata keš ekspres, provizija od Western Union doznaka).

Pošta ostvaruje znatne prihode i od izdavanja poslovnog prostora – najveći prihod tu stiže od – Telekoma Srbija. Reč je o 2,4 milijarde dinara (2.404.895.000 dinara).

„Prihod od zakupa poslovnog prostora koji je za poslovnu 2023. godinu iskazan u ukupnom iznosu od 2.412.089.000 dinara se u celosti odnosi na prihod od usluga izdavanja u zakup poslovnog i magacinskog prostora koje se pružaju po zaključenim ugovorima o zakupu kupcima Telekom Srbija, PD Mobtel-PTT i Banka Poštanska štedionica a.d. (zakup trezora)“, navodi se u Napomenama.

Dužnik Pošte i država

Kada je reč o potraživanjima Pošte, završni računi pokazuju da pravna lica – kupci usluga Pošte, ovom javnom preduzeću duguju više od tri milijarde dinara.

Dužnik Pošte je i – država, navodi N1.

Naime, prema navodima iz Napomena uz finansijske izveštaje, Pošta je od Vlade Srbije trebalo za uslugu štampanja poziva na glasanje za izbore u 2023. i njihovo uručenje građanima, trebalo da dobije gotovo dva miliona evra (oko 1,9 miliona evra).

Ovaj iznos, kako se navodi u Napomenama, biće izmiren od dela novca kojeg će Pošta, kao javno preduzeće, uplatiti državi, kao svom vlasniku – prilikom raspodele dobiti.

„Kratkoročna potraživanja po poslovima sa Vladom Republike Srbije u iznosu od 248.870.000 dinara najvećim delom se odnose na obračun troškova pružanja usluge štampanja i dostavljanje poziva za glasanje biračima za izbore koji su održani u 2023. godini, po Zaključku Vlade 05 Broj: 00-746/2023 od 26. oktobra 2023. u iznosu od 228.097.000 dinara, kao i na obračune po ostalim zaključcima Vlade. Navedena potraživanja od Vlade RS izmiriće se iz dela sredstava koja budu opredeljena osnivaču odlukom Nadzornog odbora JP Pošta Srbije o raspodeli dobiti za 2023. godinu“, stoji u finansijskim iziveštajima Pošte.

Podsetimo, po Zakonu o javnim preduzećima, Pošta Srbije, kao i svako drugo javno preduzeće, mora deo ostvarene dobiti da uplati u budžet Srbije, po završnom računu za prethodnu godinu.

Prema Zakonu o budžetu za 2024. predviđeno je da se u državnu kasu ove godine slije od dobiti svih javnih preduzeća i od dividendi državnih akcionarskih društava ukupno 12 milijardi dinara.

Izvor: Nova.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here