Home Gradski izbori Brnabić: Zahtev opozicije zadire u principe demokratije

Brnabić: Zahtev opozicije zadire u principe demokratije

37
0
Foto: N1 Printscreen

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić je na konferenciji za medije rekla da su odmah i u načelu prihvaćena dva od tri uslova, koje je opozicija okupljena oko koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) iznela na današnjem kolegijumu. Pošto opozicija ne odustaje ni od trećeg zahteva, za šta je dala rok do srede da se o njemu razmisli, Brnabić je kazala da je to ultimatum i da se do srede ništa neće promeniti.

– Umesto da razgovaramo o preporukama ODIHR-a, predstavnici opozicije grupisani oko SPN su nam doneli svoje zahteve – kazala je Brnabić.

Kako je navela, ti zahtevi su:

1. Formiranje komisije koju bi činili predstavnici vlasti, opozicije i relevantne organizacije civilnog društva, a koja će imati izvršna ovlašćenja da vrši kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom, stalnu kontrolu i reviziju biračkog spiska.

2. Da javni servis započne odgovorno i profesionalno izveštavanje.

3. Istovremeno održavanje svih lokalnih izbora u onim opštiinama i gradovima gde nisu održani u decembru.

Brnabić je istakla da je poslanička grupa SNS odmah u načelu prihvatila dva od tri zahteva i to prvi i drugi.

Kada je u pitanju birački spisak, ona je kazala „dajte nam metodologiju da dogovorimo do srede, imamo komisiju, neka odmah radi na kontrol“. Napomenula je da samo treba definisati šta su „izvršna ovlašćenja“ kako se neke stvari ne bi duplirale.

Prema rečima predsednice Skupštine, odmah je prihvaćen i drugi zahtev. Ona je navela da ni SNS nije zadovoljan radom RTS i da su naprednjaci predložili sastanak sa predstavnicima javnog servisa, ali i sa predstavnicima televizija N1 i Nova S, za koje je rekla da su važne za Beograd i da se izveštaj ODIHR-a referiše i na njih.

Izvor: Direktno.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here