Home Beograd Srbija protiv nasilja, koalicija „NADA“ i ProGlas usaglasili jedinstven stav za kolegijum...

Srbija protiv nasilja, koalicija „NADA“ i ProGlas usaglasili jedinstven stav za kolegijum Narodne skupštine

35
0
Foto: Direktno.rs/ATA images
Foto: Direktno.rs/ATA images

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ i koalicija „NADA“ (Novi DSS i POKS), zajedno sa inicijativom „ProGlas“ usaglasili su jedinstvenu platformu sa kojom će opozicija nastupiti na kolegijumu Narodne skupštine Republike Srbije posvećenom izbornoj krađi, a koji je zakazan za ponedeljak 1. april, navodi se u saopštenju koalicije Srbija protiv nasilja, koje prenosimo u celosti.

– Ključni zahtevi koji se moraju ispuniti pre održavanja bilo kojih izbora su1) revizija biračkog spiska, u čemu će učestvovati i opozicione stranke i nevladine organizacije, u skladu sa preporukama ODIHR-a, zatim 2) zaustavljanje široko rasprostranjene zloupotrebe medija od strane vlasti i uspostavljanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja javnog servisa RTS-a i 3) održavanje svih lokalnih izbora u isto vreme zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda, a opozicija će insistirati i na ispunjenju svih preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR-a – dodaje se u saopštenju.

– Dosadašnjim postupcima nosioci vlasti nisu pokazali spremnost na suštinsku promenu izbornih uslova, već su nastavili sa aktivnostima koje su i dovele do ocene o neregularnosti izbora i post-izborne krize, kao što su migracije birača, manipulisanje biračkim spiskom, ucene i pritisci na birače i zloupotreba medija – navode.

– Srbija se nalazi u dubokoj političkoj krizi koja je nastala nakon krađe izbora i neophodne su hitne i odlučne promene, čiji se efekti moraju osetiti pre održavanja bilo kojih narednih izbora, kao što se to i navodi u preporukama ODIHR-a. U suprotnom, ne možemo govoriti o tome da su izbori slobodni i pošteni i opozicija na njih neće pristati – zaključio je saopštenju koalicije Srbija protiv nasilja.

Izvor: Direktno.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here