Home Beograd Kolegijum Skupštine danas o preporukama ODIHR

Kolegijum Skupštine danas o preporukama ODIHR

39
0
Novi Sad - Srbija izbori
Foto: RTV (Ilustracija)

Dalji rad na primeni preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje parlamentarnih izbora održanih 17. decembra 2023. godine ovog ponedeljka je na dnevnom redu prvog kolegijuma Skupštine Srbije, koji je sazvala predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Na sastanak su pozvani članovi Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS i ODIHR u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ saopštila je u petak da su oni, koalicija NADA i inicijativa ProGlas usaglasili jedinstvenu platformu kojom će nastupiti na kolegijumu i navela ključne zahteve koji se moraju ispuniti pre održavanja bilo kojih izbora.

Kako se navodi, ti zahtevi su revizija biračkog spiska, u čemu će učestvovati i opozicione stranke i nevladine organizacije, u skladu sa preporukama ODIHR, zaustavljanje široko rasprostranjene zloupotrebe medija od vlasti i uspostavljanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja RTS i održavanje svih lokalnih izbora u isto vreme sa izborima za Skupštinu Beograda.

„Srbija protiv nasilja“ je istakla i da će opozicija inistirati i na ispunjenju svih preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR.

 

Izvor: Direktno.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here