Home Beograd Evroposlanik o preporukama ODIHR: Primena odmah

Evroposlanik o preporukama ODIHR: Primena odmah

63
0
glasanje_Srbiaizbori

Evroposlanik Matjaž Nemec izjavio je ove srede da je neophodno da se odmah primene sve preporuke ODIHR o izborima u Srbiji.

– Nema odugovlačenja i izmicanja, to stoji i u Rezoluciji Evropskog parlamenta – ističe Nemec.

– Da bi se povećao kredibilitet ponovljenih izbora u Beogradu, neophodno je da se preporuke primene što ranije – rekao je Nemec u emisiji N1 Studio Live.

Podseća da beogradski izbori nisu jedini koji slede i da „nema više izgovora“.

Srbija je, kako kaže, zemlja kandidat i Evropskoj uniji je stalo u kom pravcu „plovi“. O tome se, dodaje, uveliko priča u Briselu.

Dolazak delegacije EP koja bi pratila sprovođenje preporuka, je, kako je rekao Nemec, nešto o čemu se razmišlja i postoji ta mogućnost, ali da ne može da potvrdi sa stoprocentnom sigurnošću.

Delegacija EP želi da poseti Beograd i Srbiju i pokaže građanima da im je stalo da demokratski procesi u Srbiji budu kredibilni, o tome se razgovara, kaže Nemec.

O ukidanju viza za građane Kosova sa srpskim pasošima

Ističe da ne može da podrži da ljudi koji su isključeni iz liberalizacije viznog režima, plaćaju cenu nedostatka rešenja koja su u rukama političara.

– Potrebno da se svi tretiraju jednako. Potrebno da se ta odluka donese što pre. Evropska komisija je pripremila predlog sad je na parlamentu, između stranaka da se dogovore oko predloga i podrške. Ako će biti podrške, videćemo da li možemo završiti sa tim pitanjem do kraja meseca – naveo je on.

Istakao je da ne podržava jednostrane poteze bilo koje strane, a koji potkopavaju dijalog.

– Bitno je da dođemo do normalizacije koja je potrebna i politička volja je tu na prvom mestu – kazao je Nemec.

Izvor: Direktno.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here