Home Beograd Grbović: ODIHR-ov izveštaj potvrdio da izbori nisu bili slobodni i fer

Grbović: ODIHR-ov izveštaj potvrdio da izbori nisu bili slobodni i fer

60
0
Glasanje - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, rekao je za N1 da je ODIHR-ov izveštaj potvrdio da je evropskim institucijama jasno da se decembarski izbori u Srbiji ne mogu smatrati slobodnim i fer.

„Ono što je važno jeste da je ODIHR-ov izveštaj potvrdio da je evropskim institucijama jasno da izbori koji se održani u Srbiji 17. decembra ne mogu smatrati slobodnim i fer, da je tako nešto nedopustivo za bilo koju članicu i za bilo koju zemlju koja plegira da postane članica EU“, istakao je Pavle Grbović za N1.

Kako je naveo, naredni lokalni izbori koji nas očekuju ili eventualno ponavljanje izbora u Beogradu moraju biti održani u bitno drugačijoj atmosferi.

„Jasno je da Srbija odnosno njenje institucije u ovom trenutku nemaju adekvatan kapacitet da se izbore sa svim problemima koji su nastali u prethodnom periodu jer bi to značilo da oni koji su sprovodili izbornu krađu treba sami sada da istraže svoja nepočinstva i da sami sebe kazne za to što su uradili i da onda nakon što okaju svoje grehe spovedu određene preoruke, implementiraju te preporuke i obezbede fer i slobodne izbore“, navodi Grbović.

Prema njegovim rečima, takva opcija nije realna.

„Mislim da to nije realno i da je zbog toga potrebna jedna vrsta pomoći i podsticaja da se te stvari promene i da je neophodno da opozicija i civilni sektor imaju i realna izvršna ovlašćenja kada bude sledeća priprema izbora, pogotovu kada je reč o biračkom spsiku“, naglašava Grbović.

Prema njegovim rečima, skrenuli su pažnju evropskim partnerima da je pored pomsatračke misije ODIHR-a neophodna i drugačija vrsta istrage koju ODIHR ne obuhvata.

„Mislili smo na ono što posmatrači ODIHR-a ne mogu da primete, a to su organizovane migracije birača koji se dovode u opštine u kojima će biti izbori“, navodi Grbović.

Kako objašnjava, to je neophodno jer je ODIHR-ov mandat vezan striktno za izborni proces.

„A nama je potrebna jedna komisija koja će imati mandat da prati te procese i u mesecima pre izbora“, zaključuje Grbović.

Izvor: N1 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here