Home Beograd Novi protest koalicije „Srbija protiv nasilja“

Novi protest koalicije „Srbija protiv nasilja“

52
0
SPN protest ispred RTS-a
Foto: RTS

Protest koalicije „Srbija protiv nasilja“ počeo je ispred Ustavnog suda, nakon čega je usledila protestna šetnja do zgrade RTS-a.

Novi protest opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ zbog, kako tvrde, krađe glasova na decembarskim izborima u Srbiji, počeo je u 18.00 ispred Ustavnog suda u centru Beograda. Učesnici protesta traže ponavljanje republičkih i beogradskih izbora održanih 17. decembra.

„Mi smo deo pravne bitke priveli kraju i sada ostaje borba, verovatno pred međunarodnim institucijama“, izjavio je pred Ustavnim sudom pravnik Vladica Ilić, dodavši da ostaje i politički deo borbe, o čemu on ne može da govori.

Vaše prisustvo ovde, kao i moje, govori da građani treba da istraju do kraja i da tražimo da ko god sutra bude vlast zna da ne može bez otpora da prođu pokušaji da se izbori pokradu, naveo je Ilić.

Profesorka ustavnog prava Jelena Jerinić rekla je da je od početka izbornog procesa podneto skoro 20 podnesaka Ustavnom sudu.

„To su učinili narodni poslanici, građani, koalicije i političke stranke, to su predlozi za ocenu ustavnosti, ustavne žalbe i zahtevi za poništavanje izbora. Šta je učinio Ustavni sud? Ni o jednom od tih podnesaka se Ustavni sud nije oglasio“, rekla je Jelena Jerinić.

Nakon obraćanja ispred Ustavnog suda, učesnici protesta otišli su do zgrade Radio-televizije Srbije sa zahtevom da RTS izveštava o, kako navode, „dokazanoj izbornoj krađi i prekrajanju narodne volje“.

Funkcioner Demokratske stranke Srđan Milivojević je, pozivajući građane u šetnju do RTS-a, rekao da slike protesta nema na javnom servisu, koji svi plaćaju.

Prethodni protest koalicija „Srbija protiv nasilja“ je organizovala 16. januara ispred sedišta RIK-a.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here