Home Beograd „Krađa“ izbora političko pitanje?

„Krađa“ izbora političko pitanje?

71
0
CeSID izlaznost - Srbija izbori
Foto: B92/Tanjug

UO Advokatske komore Šapca odbio je inicijativu Odbora advokata toga grada da se izjasni o peticiji koju je podnelo 17 advokata a kojom se osuđuje izborna krađa nastala na izborima održanim 17.12.2023.g, uz obrazloženje da se radi o pitanju koje ima veze sa politikom. Revoltirani tim odgovorom 17 advokata iz Šapca prikuplja potpise za novu peticiju i namerava da stupi u štrajk upozorenja u trajanju od 7 dana. Pored toga, zatražiće da Advokatska komora Srbije pozove advokate u generalni štrajk, do donošenja odluke Ustavnog suda o ponavljanju Izbora.

U saopštenju se navodi da je na sednici Odbora advokata Šapca, većinom glasova prisutnih, doneta odluka da se od Upravnog odbora Advokatske komore Šapca zatraži, da se na  prvoj redovnoj sednici zakazanoj za 25. januar ove godine, taj odbor izjasni o peticiji koju je podnelo 17 advokata, članova Advokatske komore Šapca, vezanoj za izdavanje saopštenja kojim bi se jasno i bez ikakvih ograda, osudila izborna krađa, nastala na izborima 17. decembra.

Tom peticijom, kako se dodaje, podnetom 3. januara ove godine se od Upravnog odbora AK Šapca traži, da taj Upravni odbor donese odluku o zakazivanju Konferencije advokata, na kojoj bi se eventualno donela odluka o obustavi rada – štrajku svih advokata članova ove Komore, zbog evidentnog gaženja odredaba Ustava i Ustavom zagarantovanih prava, vezanih za postupak izbora održanih na republičkom i pojedinim lokalnim nivoima.

Upravni odbor Advokatske komore Šapca je na sednici održanoj 25. januara 2024. jednoglasno odbio ovu inicijativu, potpisanu od strane 17 advokata, sa stažom od oko 510 godina u advokaturi, nalazeći da se radi o pitanju koje ima veze sa politikom.

„Nismo iznenađeni ovakvom Odlukom našeg Upravnog odbora, jer on samo sledi generalni stav Advokatske komore Srbije, da je pitanje izborne krađe takozvano stranačko pitanje, odnosno političko pitanje, te da se advokatura u to ne treba da upliće. Potpisnici inicijative stoje na stanovištu da izborna krađa predstavlja rušenje Ustavnog poretka Srbije. Temelj na kojem počiva ustavno uređenje naše zemlje je suverenost građana. Suverenost građana se iskazuje kroz slobodne i poštene izbore, koji se sprovode u postupku zasnovanom na Ustavu i zakonima“, navodi se u saopštenju grupe od 17 advokata iz Advokatske komore Šabac.

„Zbog toga je pitanje izborne krađe, zapravo vrhunsko pitanje gaženja Ustava i zakona i poretka jedne države, pa i Srbije, a advokatura, ne samo da je pozvana, već ima obavezu da stane u zaštitu ugroženih prava i sloboda građana. Obaveštavamo takođe javnost, da je u toku prikupljanje potpisa za novu peticiju, kojom će se tražiti da se donese Odluka o sazivanju Konferencije advokata, sa mnogo više potpisnika, i predlogom da se stupi u obustavu rada – štrajk upozorenja u trajanju od 7 dana, ali i zatraži da Advokatska komora Srbije pozove advokate u generalni štrajk, do donošenja odluke Ustavnog suda o ponavljanju izbora“, dodaje se u saopštenju.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here