Home Beograd Femić: Čudno je što vladajuća koalicija u Beogradu još uvek nema većinu,...

Femić: Čudno je što vladajuća koalicija u Beogradu još uvek nema većinu, pritisak ulice daje rezultat

126
0
Glasanje - Srbija izbori
Foto: N1

Urednik na portalu Nova.rs Ratko Femić ocenio je za N1 da je čudno to što vladajuća stranka još nije obezbedila većinu za formiranje vlasti u Beogradu, i da je očigledno da pritisak ulice daje rezultat i da se još vaga šta da se uradi.

Kandidat liste oko SPS-a za gradonačelnika Beograda Toma Fila izjavio je juče da je „siguran da će pojedini odbornici“ sa liste „Mi – Glas iz naroda“ podržati formiranje gradske vlasti, ali je predsednik beogradskog odbora socijalista Nikola Nikodijević kasnije rekao da je ta izjava pogrešno intepretirana.

„Meni je čudno da ova vladajuća koalicija do sada nije uspela (da obezbedi većinu). Mislim da oni imaju potencijal taj i da kupe određene odbornike i formiraju tu vlast, ali verovatno pritisak sa ulice, pritisak javnosti i razgovori sa predstavnicima međunarodnih organizacija, daju neki rezultat, i verovatno se vaga šta da se uradi“, rekao je Femić u Novom danu TV N1.

Dodao je i da je juče izgledalo da je formiranje nove vlasti u Beogradu „gotova stvar“, ali da se ispostavilo da „ovde u stvari ništa nije gotova stvar“.

Kada je reč o formiranju vlasti na republičkom nivou, tu dileme nema. Femić podseća da za razliku od prošlih izbora, SNS sada može čak i samostalno da formira vladu, „plus im je tu SPS i još nekoliko satelita“.

„Ta dilema kada formirati vladu, to su sve neke veštačke dileme. Nama odgovara da se mnogo priča o nekim stvarima, da bi se zatrpale neke suštinske stvari. Svejedno je ko će da bude premijer, znamo ko ovde sve odlučuje, tako da ne bih rekao da su to neke važne dileme“, kazao je Femić.

Dodao je i da je uveren da Aleksandar Vučić ne bi ni raspisivao izbore, da se nije dogodio oružani sukob u Banjskoj na Kosovu.

„Kriza zahteva zgušnjavanje događaja, nešto da se prikrije ta kriza. Tako da su ti izbori došli za njega (Vučića) kao blagotvorni“, ocenio je Femić.

Komentarišući izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika da bi sprske institucije trebalo da sprovedu istragu navoda o izbornim nepravilnostima, Femić je rekao kako ne veruje da je taj evroposlanik toliko naivan da ne zna kako institucije u Srbiji (ne) funkcionišu.

„Prigovori se odbacuju, ne uzima se ozbiljno što smo svedočili jednoj ozbiljnoj izbornoj krađi. Imali smo čoveka koji na sedam mesta glasa, pronalizomo na adresama trafo stanica prijavljenje ljude, u kućama u kojima niko ne živi se prijalvjuju fantomski birači, a to su sve pokrivale te institucije. I sad treba da očekujemo da te institucije koje su ili učestvovale u tome, ili zažmurile na tu izbornu krađu, učestvuju u rešenju tog problema. Jednostavno, mislim da to neće tako ići“, poručio je Femić.

Podsetio je na aktuelne slučajeve odbacivanja krivične prijave za smrt rudara u rudniku „Soko“ i skoro zastarevanje slučaja Doljevac, ističući da bi institucije na isti način odvovrile i na dokaze o izbornim nepravilnostima.

 

Izvor: Nova.rs/ N1 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here