Home Beograd Štefan Šenah pred poslanicima Saveta Evrope: Izbori u Srbiji bili su tehnički...

Štefan Šenah pred poslanicima Saveta Evrope: Izbori u Srbiji bili su tehnički dobro izvedeni, ali politički – nisu bili pošteni

68
0
eu-si
Foto: Thinkstock

Bili smo u posmatračkoj misiji izbora u Srbiji, u decembru prošle godine. Prisutna je bila i Venecijanska komisija. U predizbornoj kampanji pojavili su se brojni problemi i mi smo to prijavili – recimo, oštri napadi na opoziciju i novinare – rekao je Štefan Šenah, poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, prilikom predstavljanja izveštaja o izborima u Srbiji, na redovonom zimskom zasedanju ovog tela.

Kako je dodao, 17. decembra bili su prisutni u misiji svi zajedno, i OEBS, Parlamentarna skupština SE…

– Došli smo zajedno do zaključka da su izbori tehnički dobro vođeni, ali na političkom planu ti izbori nisu bili pošteni – istakao je Šenah.

On je napomenuo da je na izbora primećeno da niz različitih neregularnosti, od falsifikovano glasačkih listića, preko mobilnost glasača, koja je bila ograničena, sa akcentom na prisustvo takozvane migracije birača.

– Ljudi su dovoženi na biračka mesta – rekao je Štefan Šenah.

On je ukazao i na problem ekstremnog prisustva predsednika Srbije u kampanji, jer, napomenuo je, predsednik tzreba da sjedinjuje zemlju a on je bio jedan od glavnih aktera u tom celom sukobu koji je postojao.

– Takođe 92 odsto medijskog sadržaja bilo je za predsednika, a osam za opoziciju, koji su bili izrazito kritični – naveo je.

Na kraju svog izlaganja pred poslanicima Parlamentarne skupštine SE, Šenah je naveo problem učestalosti prevremenih izbora u Srbiji, koji onemogućavaju ovdašnji parlament i institucije da funkcionišu reformski.

Izvor: Danas Online