Home Beograd „Ponekad mislim da smo sami“: Studentkinja za nemački medij o izborima i...

„Ponekad mislim da smo sami“: Studentkinja za nemački medij o izborima i protestima

123
0
Foto: N1

Studentkinja Emilija Milenković iz grupe „Borba“ govorila je za berlinski Tagescajtung o izborima i protestima u Srbiji. I o tome zašto je potreban pritisak EU na Vučića, prenosi DW.

„Protestovaćemo i dalje“, kaže za berlinski list Tagescajtung studentkinja Emilija Milenković (21), jedna od inicijatorki grupe „Borba“ koja je krajem godine pozivala na blokade saobraćajnica, prenosi DW.

Ona je najavila da bi naredni protest protiv navodne izborne prevare mogao da bude 13. januara, ali da to još nije sigurno.

„Do sada se skoro sve koncentriše na Beograd. Ali želimo da proširimo otpor na celu Srbiju“, rekla je Milenković.

Na pitanje da li će protesti splasnuti posle praznika, ona je rekla da ne misli tako.

„Ljudi su stvarno besni. Razmišljaju ovako – ako sada ovo ne rešimo, nikada nećemo biti demokratska zemlja. Slobodni praznični dani su mnogima važni kako bi se okrepili, a onda ponovo bili spremni za protest“, kaže Milenković.

Ona je u razgovoru za Tagescajtung ponovila optužbe o dovođenju birača u Beograd i rekla da „Borba“ deli ciljeve sa političkom opozicijom, ali da je od nje nezavisna.

Emilija Milenković smatra da je potreban pritisak EU na vlasti u Srbiji.

„Svi međunarodni posmatrači kažu da izbori nisu bili slobodni i fer. Evropske institucije se ustežu da to kažu direktno. Ali, ipak mnoge vlade nisu čestitale Vučiću na pobedi“.

„Ponekad mislim da smo sami. Da nas niko ne podržava kad nas napadaju i hapse“, dodala je ona.

„Kad je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova praktično napisalo da izbori nisu prošli fer i pošteni, jedna koleginica i ja smo označeni kao ‘nemački agenti’. Time vlasti žele da razvodne kritiku iz Nemačke“, dodala je Milenković u razgovoru za Tagescajtung.

Izvor: N1