Home Некатегоризовано Prve projekcije IPSOS/CeSID: SNS 46,7%, SPN 23%, SPS 6,9%

Prve projekcije IPSOS/CeSID: SNS 46,7%, SPN 23%, SPS 6,9%

115
0
Listići - Srbija izbori
Foto: B92, Tanjug

BEOGRAD – Prema prvim projekcijama IPSOS/CeSID-a, na osnovu 71,8 obrađenog uzorka, lista „Srbija ne sme da stane“ osvojila je na parlamentarnim izborima 46,7 odsto glasova, lista „Srbija protiv nasilja“ 23 odsto, lista oko SPS-a 6,9 odsto, koalicija Nada 4,8 odsto i „Mi – Glas iz naroda“ 4,8 odsto, rekao je Ivo Čolović iz Cesida.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,7 odsto, stranka Usame Zukorlića 0,8 odsto, a SDA Sandžak 0,6 odsto, rekao je Čolović i dodao da je blizu cenzusa i koalicija Dveri i Zavetnika, koji imaju 2,8 odsto.

„Ona je najbliža prelasku cenzusa, da li će se to ostvariti, videćemo, ali prema trenutnim trendovima, zadržaće se na ovom procentu“, dodao je Čolović.

On je rekao da Cesid smatra da odstupanja od ovih rezultata mogu da budu od 0,6 do 0,7 odsto.

Izlaznost do 19 časova 55,9 odsto
Prema procenama koje je objavio CeSID/IPSOS, izlaznost do 19 časova na parlamentarnim izborima iznosila je 55,9 odsto.

Na izborima prošle godine izlaznost je bila 54,6 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 19 časova 54,3 odsto, a na prošlim izborima iznosila 54,8 odsto, prenosi RTS.

Kada je reč o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 56,3 odsto birača, dok ih je prošle godine do 19 izašlo 58,9 odsto.

CeSID: Uočene nepravilnosti u periodu od 14 do 17 časova

CeSID je večeras saopštio da su njihovi posmatrači u periodu od 14.00 do 17.00 časova uočili nepravilnosti na nekim biračkim mestima.

Oni su na svom sajtu naveli da su uočili učestalo nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora na većem broju biračkih mesta (Čačak 20 i Sombor 21 – lampa nije radila dok je glasalo nekoliko birača, Grocka 8 – birači su glasali bez provere identifikacionih dokumenata).

Na nekoliko biračkih mesta birači su glasali bez da im je prst bio obeležen sprejom, a primećeno je i prisustvo propagandnog materijala na biračkim mestima.

Na nekoliko biračkih mesta posmatrači su primetili mali broj prisutnih članova biračkih odbora na biračkim mestima, kao i porodično glasanje.

Više javno tužilaštvo: Nema krivičnih dela u vezi izbornog procesa

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je večeras da za sada nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo u vezi izbornog procesa.

Istovremeno, apelovalo je da se javnost ne uznemirava neproverenim informacijama koje plasira deo medija, a pogotovo, kako su naveli, pripadnici tzv. Proglasa.

Dodaje se da Tužilaštvo nastavlja da prati izborni proces u okviru svojih nadležnosti u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i drugim državnim organima.

Zlatiborski okrug: Izlaznost do 18.00 sati i dalje najveća u Kosjeriću – 62 odsto

U Zlatiborskom okrugu do 18.00 sati najveća izlaznost na birališta je bila najveća u Kosjeriću od 62 odsto, javlja Tanjug.

Prema podacima lokalnih izbornih komisija, u Novoj Varoši glasalo je 59,3 odsto upisanih birača, u Požegi 57,94, Prijepolju 57,03 odsto, dok je u Užicu izlaznost 56,14 odsto.

Izlaznost u Bajinoj Bašti je 57,1 odsto, Arilju 55,6, u Priboju 53,81, a u Čajetini 53,5 odsto.

U Sjenici je i dalje najmanja izlaznost – 32,91 odsto.

U Novom Pazaru do 16 časova glasalo 42 odsto birača

Na 99 biračkih mesta u Novom Pazaru, danas do 16 časova glasalo je oko 42 odsto građana upisanih u birački spisak.

Predsednik Gradske izborne komisije u Novom Pazaru, Radoslav Milić, kazao je Tanjugu da glasanje u tom gradu na jugozapadu Srbije tokom čitavog dana protiče bez većih problema i nepravilnosti.

Izvor: Tanjug