Home Beograd CRTA: Očekuje se da će proces prebrojavanja glasova trajati dosta dugo

CRTA: Očekuje se da će proces prebrojavanja glasova trajati dosta dugo

124
0
Foto: N1

Od poslednjeg preseka u 16 časova Posmatračka misija Crte podnela je još dve prijave zbog izborne korupcije – dakle, ukupno sedam prijava za sada, i to za slučajeve zabeležene na Novom Beogradu, Čukarici, u Odžacima, Vršcu, Malom Iđošu i – poslednje – u Titelu, isped dva biračka mesta, saopštila je CRTA.

Kako navode, u popodnevnim i večernjim časovima jasan je trend izrazitog rasta broja slučajeva unapred popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na biračkim mestima, posebno u Beogradu. Takođe, u Beogradu se od prethodnog preseka u 16 sati utrostručio broj mesta na kojima su zabeleženi slučajevi da se neko potpisao u izvod iz biračkog spiska umesto birača.

Dodaju da je zabrinjavajuće veliki porast broja slučajeva vođenja paralelne evidencije unutar i izvan biračkog mesta, organizovanog dovođenja birača, sumnjivog kruženja automobila oko biračkih mesta…

Broj građana koji se obratio Crti povodom kršenja njihovih biračkih prava veći je nego na bilo kojim ranijim izborima koje smo posmatrali – u pitanju su situacije da nisu bili u izvodu iz biračkog spiska na biračkim mestima na kojima decenijama glasaju, nije im omogućeno da glasaju od kuće iako su imali prava na to i blagovremeno su se prijavili, neko je već glasao umesto njih itd.

Pošto se istovremeno održavaju izbori na više nivoa, iz Crte očekuju se da će proces prebrojavanja glasova trajati dosta dugo. Kako bi se obezbedila pouzdanost i tačnost podataka, Crta će s projekcijom rezultata izbora u javnost izaći tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka.

„Po pravilu, prvo stižu podaci sa manjih biračkih mesta. Obrada podataka sa biračkih mesta koja imaju više od hiljadu birača ponekad može da traje satima. U trenutku kada, na primer, ima više obrađenih podataka sa manjih nego sa većih biračkih mesta, procena bi mogla biti iskrivljena“, kažu iz Crte.

Autor: N1