Home Beograd Vodič za izbore: Kako da glasate i koji dokument treba da ponesete?

Vodič za izbore: Kako da glasate i koji dokument treba da ponesete?

76
0
Glasanje i birački spisak - Srbija izbori
Foto: N1

Parlamentarni izbori održaće se 17. decembra, a Republička izborna komisija (RIK) objavila je na koji način će se glasanje odvijati.

Glasate na biračkom mestu na kojem ste upisani u izvod iz biračkog spiska. Biračka mesta otvaraju se 17. decembra u 7.00 časova, a zatvaraju se u 20.00 časova.

Ukoliko se u 20.00 časova zateknete na biračkom mestu ili neposredno ispred njega birački odbor će vas obavestiti da možete da glasate na izborima.

Na biračkim mestima zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona, ili drugih sredstava veza i komunikacija, kao i foto-aparata i kamera.

Birači koji usled nepismenosti, slabovidosti, invaliditeta ili nekog drugog razloga nisu u mogućnosti da sami popune glasački listić, imaju pravo da na biračko mesto povedu pomagača koji će umesto nih popuniti glasački listić onako kako mu birač odredi.

Pre nego što krenete na biračko mesto proverite da li ste poneli važeću ličnu kartu ili pasoš.

Ukoliko se na veb-prezentaciji Republičke izborne komisije niste upoznali sa Zbirnom izbornom listom kandidata za narodne poslanike, to možete učiniti ispred prostorije u kojoj se nalazi vaše biračko mesto gde će biranki odbor istaći Zbirnu izbornu listu kandidata za narodne poslanike koja sadrži sve proglašene izborne liste sa ličnim imenima svih kandidata za narodne poslanike i podacima o godini njihovog rođenja, zanimanju i mestu prebivališta.

Gde možete proveriti na kojem mestu ste upisani u izvod iz biračkog spiska?
Podatak o tome da li se nalazite na biračkom spisku, kao i na kom biračkom mestu glasate možete proveriti OVDE.

Potrebno je uneti JMBG, odabrati vrstu dokumenta (lična karta ili pasoš) i uneti broj odabranog dokumenta.

Neposredno pre izbora Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave istaći će na sajtu brojeve telefona koje možete okrenuti u slučaju nekog problema vezanog za vaš upis u birački spisak.

Procedura glasanja na izborima
Kada dođete na biračko mesto, član biračkog odbora će vas uputiti o načinu kretanja kroz prostoriju, zatim prilazite članu biračkog odbora zaduženom za rukovanje UV lampom koji proverava da li je kažiprst vaše desne ruke već obeležen nevidljivim mastilom.

Ako nemate kažiprst desne ruke, UV lampom se proverava sledeći dostupan prst udesno i na kraju palac te ruke. Ako nemate desnu šaku, UV lampom se proverava kaži prst leve ruke, odnosno sledeći do stupan prst ulevo i na kraju palac te ruke. Ako nemate šake, provera UV lampom se ne obavlja.

Ovakva provera vrši se da bi se utvrdilo da li ste već glasali na nekom drugom biračkom mestu. Ukoliko je vaš prst već obeležen nevidljivim mastilom, birački odbor vam neće dozvoliti da glasate.

Nakon toga će član biračkog odbora utvrditi vaš identitet tako što ćete mu predati vašu važeću ličnu kartu ili pasoš.

Izuzetno, za utvrđivanje vašeg identiteta možete koristiti ličnu kartu ili pasoš kojima je istekao rok važenja, pod uslovom da članu biračkog odbora priložite i potvrdu da ste Ministarstvu unutrašnjih poslova podneli zahtev za izdavanje novog dokumenta.

Za dokazivanie identiteta ne može se koristiti vozačka dozvola zato što ne sadrži JMBG.

Ukoliko je u vašoj ličnoj karti odnosno drugoj javnoj ispravi kojom dokazujete identitet navedeno drugo prezime od onog koje je navedeno u izvodu iz biračkog spiska, birački odbor će vam omogućiti da glasate ako na osnovu vaše fotografije i JMBG u navedenom dokumentu može da utvrdi vaš identitet. Poželjno je, ali nije obavezno, da predate i poziv za glasanje koji bi trebalo da vam je dostavljen najkasnije pet dana pre dana glasanja.

Zatim će član biračkog odbora zadužen za rukovanje izvodom iz biračkog spiska, pronaći vaše ime u izvodu iz biračkog spiska i zatražiti da se svojeručno potpišete u odgovarajuću rubriku u izvodu, a nakon toga će zaokružiti redni broj ispred vašeg imena.

Birači koji su osobe sa invaliditetom i koji nisu u stanju da se svojeručno potpišu u izvod iz biračkog spiska, mogu da se potpišu tako što će u odgovarajućoj rubrici u izvodu otisnuti pečat koji sadrži podatke o njihovom identitetu, odnosno pečat sa ugraviranim potpisom (faksimil).

Birači koji su nepismeni ili su osobe sa invaliditetom, a ne poseduju pečat sa podacima o njihovom identitetu niti faksimil, stavljaju otisak prsta, ili se umesto njih svojim imenom i prezimenom potpisuje njihov pomagač, ako su ga doveli na biračko mesto.

Nakon toga će vam član biračkog odbora sprejom obeležiti kažiprst desne ruke ispod korena nokta. Ako nemate kažiprst desne ruke, sprejom se obeležava sledeći dostupan prst udesno i na kraju palac te ruke. Ako nemate desnu šaku, sprejom se obeležava kažiprst leve ruže, odnosno sledeći dostupan prst ulevo i na kraju palac te ruke. Ako nemate šake, obeležavanje sprejom se ne obavlja.

Nakon obeležavanja prsta sprejom na izborima, prilazite članu biračkog odbora koji će vam uručiti glasački listić, i poučiti vas o tome kako se glasa.

Glasate tako što odlazite u poseban deo prostorije gde se nalaze paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja, kako niko od članova biračkog odbora, posmatrača ili drugih birača ne bi mogao da vidi na koji način popunjavate glasački listić.

Da bi vaš glas bio važeći, neophodno je da na glasačkom listiću zaokružite red ni broj ispred naziva jedne izborne liste za koju želite da glasate Zatim, presa vijate glasački listić tako da niko ne može da vidi kako ste glasali i ubacujete ga u glasačku kutiju.

Nakon toga napuštate biračko mesto bez odlaganja, kako biste drugim biračima omogućili da glasaju.

Šta ako niste u mogućnosti da glasate na biračkom mestu?
Ukoliko na izborima 2023. godine niste u mogućnosti da glasate na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta, potrebno je da o tome obavestite lokalnu izbornu komisiju najranije 14. decembra, a najkasnije 17. decembra do 11.00 časova, odnosno birački odbor na dan glasanja najkasnije do 11.00 časova.

Van biračkog mesta možete da glasate samo ako se nalazite na području koje obuhvata to biračko mesto, navela je Republička izborna komisija.

Izvor: Danas Online