Home Izbori Vučić o (ne)glasanju Srba na Kosovu: Treba biti slep i ne videti...

Vučić o (ne)glasanju Srba na Kosovu: Treba biti slep i ne videti šta Kurti radi

155
0
Aleksandar Vučić FOTO: Direktno/Instagram/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić FOTO: Direktno/Instagram/buducnostsrbijeav

Treba biti politički slep i ne videti šta Kurti radi sve vreme, reakcija je srpskog predsednika Aleksandra Vučića povodom, kako to Beograd tumači „onemogućavanja“ Prištine da se srpski izbori 17. decembra održe na Kosovu.

Beograd je procenio da je zbog, njima neprihvatljivog uslovljavanja od strane kosovskog premijera, ove izbore na Kosovu nemoguće održati. Aljbin Kurti od njih traži poseban dogovor o izborima, odnosno zvaničan „međudržavni zahtev“ da srpski građani sa Kosova na teritoriji Kosova glasaju na srpskim izborima.

Druga strana to tumači kao uslovljavanje „priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova od strane Beograda“, što je za njih neprihvatljivo.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, juče je i zvanično pismom obavestio Republičku izbornu komisiju da „zbog za Beograd neprihvatljivog uslovljavanja Prištine i Aljbina Kurtija, nije moguće na prostoru Kosova i Metohije sprovesti glasanje na izborima za narodne poslanike zakazane za 17. decembar“.

Na iznenadnom sastanku u Raški, par sati kasnije, o tome je lično obavestio i političke i institucionalne predstavnike Srba sa KiM, ali je sa njima i razgovarao o daljim koracima „kako da se Srbima omogući da iskoriste građansko pravo da glasaju“.

To da će, kako oni tumače, Kurti zabraniti da se srpski izbori na Kosovu održe, Vučić je već predvideo, kao i kakva će na to biti reakcija međunarodne zajednice.

„Kurti će da kaže ne, Kvinta će poslati izjavu osude i tu je kraj priče“, sled je iz njegovog ugla, a to je kazao na konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom ove nedelje.

Sada, za njega je i to saopštenje Kvinte „pod znakom pitanja“.

„Kao što sam rekao Stoltenbergu – oni će da izdaju saopštenje, ali da sačekamo da li će da izdaju uopšte to saopštenje. Ako ga i izdaju. To je maksimum od njih i saopštenje da izdaju – da je to suprotno demokratskim normama i da su se nadali da će on da uradi nešto drugačije. I to saopštenje je pod znakom pitanja“, poručuje Vučić.

Kaže i da više od toga više i ne treba da se očekuje, jer:

„Za Srbe postoje jedna, a za Albance potpuno druga pravila“.

Ne smatra da će se i budućnosti nešto po tom pitanju promeniti, makar, naglasio je – kada je u pitanju Kvinta i velike zapadne sile, a koje su „porodile takozvanu nezavisnost Kosova“.

Na Srbiji ostaje, kaže, da se hrabro i odlučno bori za poštovanje međunarodnog javnog poretka i da čuva svoju zemlju.

Više je memoranduma o razumevanju danas potpisano između Republike Srbije i Kipra, sa čije je teritorije na vojni aerodrom u Batajnici pristiglo 11 borbenih helikoptera Mi-35P.

U skladu sa tim, novinari su srpskog predsednika upitali o zvaničnom stavu preostalih pet država članica Evropske unije koje kosovsku nezavisnost ne priznaju, nakon što su zvaničnici Kipra ponovili da oni pri svom stavu da ga ne priznaju – ostaju.

Vučić kaže da je svih pet zemalja članica EU vrlo čvrsto u svom opredeljenju da čuvaju međunarodno javno pravo i da poštuju pravne norme.

„Uveren sam da je svaka od tih zemalja veoma čvrsta u tome. Španija i Kipar su uvek najsnažnije protiv, ali isto tako su i Slovačka, Rumunija i Grčka naši iskreni i veliki prijatelji. Ne vidim bilo kakvu bojazan što se njihovog odnosa prema poštovanju povelje UN tiče“, poručio je Vučić.

Izvor: KoSSev