Home Beograd Lokalni izbori u 65 gradova i opština: Koja su najtvrđa uporišta vlasti,...

Lokalni izbori u 65 gradova i opština: Koja su najtvrđa uporišta vlasti, a gde šansu vidi opozicija

141
0
izbori-prebrojavanje-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima, 17. decembra biće organizovano i glasanje za odbornike skupština 65 gradova i opština u Srbiji, dok će u preostalih stotinak jedinica lokalne samouprave izbori biti održani sredinom sledeće godine.

Da će gradovi i opštine u kojima će ove godine biti održani vanredni lokalni izbori biti izabrani selektivno, govorkalo se još krajem leta, kada su iz redova Srpske napredne stranke počeli da stižu signali o organizovanju parcijalnih izbora na lokalu.

„Nije isključeno da u istom terminu (decembar) budu održani i lokalni izbori u pojedinim gradovima i opštinama za koje se proceni da mogu da se dobiju“, rekao je još početkom septembra izvor N1 blizak rukovodstvu SNS.

Kriterijum za odabir gradova i opština u kojima će se glasati pre vremena, dakle, bio je više nego jasan, a nema sumnje da su jedino beogradski izbori „iskočili“ iz naprednjačkog izbornog šablona. O tome kakve su šanse opozicije na izborima za odbornike u Skupštini Beograda možete pročitati u posebnom tekstu, a u nastavku će biti reči o izbornim kalkulacijama u ostalim mestima u kojima će 17. decembra biti održani izbori.

Odluka o raspuštanju skupština gradova doneta je, uz Beograd, za Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznicu, Prokuplje, Smederevo i Šabac, kao i za skupštine opština Brus, Varvarin, Veliku Planu, Veliko Gradište, Vladimirce, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubicu, Žitorađu, Knić, Koceljevu, Krupanj, Kuršumliju, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljuboviju, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđu, Merošinu, Osečinu, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požegu, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raču, Rekovac, Sokobanju, Topolu, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćupriju, Ub, Crnu Travu, Aleksandrovac, Babušnicu, Batočinu, Belu Palanku, Blace, Bogatić i Bojnik.

Indikativno je da na listi nema nijednog vojvođanskog grada ili opštine, iako je najavljeno da će 17. decembra biti održani i vanredni pokrajinski izbori.

Sudeći po rezultatima parlamentarnih izbora koji su održani u aprilu 2022. godine, najneizvesnija izborna trka vodiće se u Kragujevcu. U tom gradu je SNS prošle godine osvojio 40,14 odsto glasova, dok su socijalisti dobili 12,04 odsto, što je podatak koji opoziciji uliva nadu da može doći do promene gradske vlasti.


Opozicija najviše šansi ima u Kragujevcu

Proevropska opozicija i deo stranaka desnice u Kragujevcu će nastupiti na zajedničkoj listi, nakon što su sporazum Ujedinjene opozicije Kragujevca potpisali predstavnici odbora Demokratske stranke, Nove demokratske stranke Srbije, Pokreta slobodih građana, Pokreta obnove kraljevine Srbije, Stranke slobode i pravde, Zajedno za Šumadiju i Narodnog pokreta Srbije.

Osim u Kragujevcu, neizvesnost bi bar donekle mogla da obeleži još samo lokalne izbore u Šapcu, gde su naprednjaci i socijalisti prošle godine u zbiru osvojili nešto manje od 56 odsto glasova.

Borba će se voditi i u Novom Pazaru, ali će u tom gradu stranke proevropske i desne opozicije izvesno biti samo posmatrači. U tom gradu čak i SNS ne spada među favorite, a glavnu reč imaće Stranka demokratske akcije Sandžaka, Stranka pravde i pomirenja i Sandžačka demokratska partija.

U Leskovcu, Vranju, Pirotu, Kraljevu, Kruševcu, Prokuplju, Loznici i Smederevu SNS i SPS su zbirno na izborima prošle godine imali između 60 i 68 odsto glasova, stoga su šanse za promenu lokalne vlasti u tih osam gradova veoma male, ukoliko ih uopšte i ima.

SNS i SPS favoriti na lokalnim izborima u 52 opštine

Slična konstatacija mogla bi da se odnosi i na svaku od ukupno 52 opštine u kojima će se vanredno glasati 17. decembra, a najslabiji rezultat naprednjaci su prošle godine zabeležili u Ljigu (40,91 odsto), Požegi (40,97 odsto) i Rekovcu (41,18 odsto). Međutim, tu na scenu stupaju socijalisti, koji su u tim mestima imali između 13 i 21 odsto glasova, što je sa glasovima SNS više nego dovoljno za odborničku većinu.

U ostalim opštinama prošlogodišnji zbirni izborni saldo SNS i SPS bio je iznad 56 odsto, a naprednjaci su najubedljiviji bili u Trgovištu (85,71 odsto), Doljevcu (79,56 odsto na lokalnim izborima 2022. godine), Bojniku (73,16 odsto) i Ražnju (70,17 odsto).

Izvor: N1