Home Kosovo Stano demantuje da je Priština uručila Lajčaku predlog za održavanje izbora, „strane...

Stano demantuje da je Priština uručila Lajčaku predlog za održavanje izbora, „strane da se dogovore“

674
0
getty images
Foto: Getty images

Nisu tačni medijski navodi da su prištinski zvaničnici uručili izaslaniku EU, Miroslavu Lajčaku predlog za održavanje srpskih izbora na Kosovu uz određene uslove, potvrdio je za KoSSev portparol EU, Peter Stano.


Nisu tačni medijski navodi da su prištinski zvaničnici uručili izaslaniku EU, Miroslavu Lajčaku predlog za održavanje srpskih izbora na Kosovu uz određene uslove, potvrdio je za KoSSev portparol EU, Peter Stano.
Demokracia.com pisala je juče, pozivajući se na diplomatske izvore, da je zamenik kosovskog premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog, Besnik Bisljimi (Bislimi), prosledio predlog Lajčaku o održavaju predstojećih srpskih izbora na Kosovu, ali uz određene uslove.

Kako je javio ovaj medij, održavanje izbora na Kosovu, na osnovu ovog predloga, biće dozvoljeno ukoliko se u svim dokumentima i na biračkim mestima koristi naziv „Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu“ i Misija OEBS-a organizuje proces glasanja. Sa druge strane, partijama ne bi bilo dozvoljeno da sprovode predizbornu kampanju, dok bi se ujedno primenio „reciprocitet za građane Kosova koji žive u Srbiji, na osnovu iste prakse“.

„Kao opšte pravilo, nikada ne komentarišemo ono što nam partneri kažu, predlažu ili predaju, na njima je da to komentarišu. Ali u ovom konkretnom slučaju mogu da kažem da tvrdnje jednostavno nisu tačne“, kazao je danas za KoSSev Stano.

Portparol EU ujedno dodaje i da ništa od toga nije rečeno specijalnom predstavniku EU, Miroslavu Lajčaku, tokom nedavnih razgovora u Prištini.

Prištinski zvaničnici protivili su se održavanju predstojećih srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Stana smo upitali i da li je EU razgovarala sa predstavnicima Beograda i Prištine o ovom pitanju i da li je u međuvremenu postignut dogovor?

Stano podseća na stav EU.

„Na stranama je da se uključe u pregovore i pronađu potreban konsenzus. EU je spremna da olakša i pruži ideje u skladu sa evropskom praksom, ali na kraju, odgovornost za postizanje sporazuma leži na stranama“, poručio je Stano, uz naznaku da je to Lajčak „vrlo jasno“ kazao tokom posete Prištini.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here