Home Vesti Vučić: Građani podržali predložene ustavne promene, za glasalo 60,48 odsto

Vučić: Građani podržali predložene ustavne promene, za glasalo 60,48 odsto

183
0
izbori-prebrojavanje-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je nešto više od 60 odsto glasača podržalo predložene ustavne promene na danas održanom referendumu.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je nešto više od 60 odsto glasača podržalo predložene ustavne promene na danas održanom referendumu.
Na konferenciji za novinare u sedištu Srpske napredne stranke (SNS), Vučić je rekao da je za potvrđivanje ustavnih promena na referendumu glasalo 60,48 odsto birača a protiv je bilo 39,52 odsto učesnika glasanja.

Naveo je da je razlika oko 400.000 glasova, odnosno 20 odsto, između onih koji su zaokružili „da“ i građana koji su zaokružili „ne“.

Nevažećih listića je bilo 1,01 odsto.

Napomenuo je da prebrojano 97,02 odsto biračkih mesta, i da je ostalo da se brojanje završi u Novom Pazaru i na Voždovcu.

Rekao je da je u centralnoj Srbiji 66,48 odsto izašlih glasalo za promene, a 33,5 odsto protiv.

U Vojvodini je 60,3 odsto birača podržalo promeme, a u Beogradu je za izmene glasalo 45,4 odsto građana.

On je naveo je u regionu Centralne Srbije za promene glasalo 66,48 odsto svih izašlih na referendum.

„Čestitam građanima Srbije, oni su izglasali ustavne promene na referendumu. Čestitam svima koji su glasali i za ‘da’ i za ‘ne’, to je bilo njihovo demokratsko opredeljenje“, kazao je on.

Dodao je da „gotovo nigde nije bilo nikakvih problema“ i da je zadovoljan kako je referendumski proces danas protekao.

„Srbija je ovim danas poslala veoma pozitivnu sliku u svet. Verujem da ćemo uspeti u narednom periodu da uradimo nešto po pitanju dalje demokratizacije, po pitanju nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva“, istakao je on.

Komentarišući saopštenja nekih opozicionih stranaka koje su navele da je referendum „doživeo krah“ i da će zbog toga biti odloženi predstojeći izbori, Vučić je rekao da nema ništa protiv da se svaki put dogodi „takav krah“.

Vučić je rekao da će izbori biti održani 3. april i da nema odlaganja.

Istakao je da je Srbija poslala dobru sliku u svet.

„Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju“, ocenio je predsednik.

U Srbiji su u 20 časova zatvorena glasačka mesta na kojima su se građani Srbije izjašnjavali na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Zvanični preliminarni rezultati očekuju se 48 sati nakon zatvaranja biračkih mesta, dok je za zvanične rok nedelju dana. Preliminarni rezultati za Niš, kako su javili pojedini mediji, biće tek ujutru.

Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana.

Građani su se na pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“ izjašnjavali zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“. Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

Izlaznost od 30 odsto je velika za referendum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je izlaznost od oko 30 odsto velika za referendum i da je on i očekivao da učešće gradjana na glasanju bude izmedju 25 i 30 odsto.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da očekuje da konačna izlaznost bude nešto veća od 30 odsto ali da to neće uticati na rezultate.

On je rekao da su na takvu izlaznost uticale i, kako je naveo, prazne priče o tome da se referendum organizuje zbog Kosova i vakcinacije i da nije postojala laž koju nije čuo na tu temu.

Vučić je dodao da opozicija greši ako misli da su glasovi protiv ustavnih promena glasovi na koje oni mogu da računaju.

„Ako misle da je to tako, ja nemam ništa protiv. Sutra bih potpisao ovaj rezultat. Da u Beogradu dobijemo 46 odsto? A verujte mi da neće biti ni blizu ovakvih rezultata. Ja sam zadovoljan ali ne mogu da govorim da ćemo da ih zgazimo, kao ovi što imaju podršku od dva do tri odsto“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, postojala je opasnost da referendum ne uspe i sve do prošle srede istraživanja su pokazivala da je raspoloženje birača 50:50 odsto.

Sve se promenilo kada su, kako navodi, on i premijerka Ana Brnabić u par navrata apelovali na gradjane da izadju i podrže predložene izmene Ustava.

Vučić je ponovio da neće biti nikakvog odlaganja izbora planiranih za 3. april i da će kandidat Srpske napredne stranke pobediti u prvom krugu predsedničkih izbora.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here