Home Kosovo Srbi sa Kosova na referendumu mogu da glasaju putem pošte ili u...

Srbi sa Kosova na referendumu mogu da glasaju putem pošte ili u kancelariji Srbije

224
0
glasacka-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu moći će da glasaju na referendumu koji Srbija organizuje za promenu Ustava u oblasti pravosudja putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, potvrđeno je iz Vlade Kosova.


Pripadnici srpske zajednice na Kosovu moći će da glasaju na referendumu koji Srbija organizuje za promenu Ustava u oblasti pravosudja putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, potvrđeno je iz Vlade Kosova.
Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), podvlači se da neće biti otvarana biračka mesta u sredinama sa srpskom većinom na Kosovu.

„Ponudili smo mogućnost da se glasa poštom ili putem Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, što je već dogovoreno sporazumom koji je postignut u Briselu 2012. godine, za otvaranje kosovske Kancelarije za vezu u Beogradu i Srbije u Prištini“, navodi se u pisanom odgovoru iz Vlade Kosova.
RSE je o tome pitao Kancelariju za vezu Srbije na Kosovu, koja se nalazi u zgradi Kancelarije Evropske unije u Prištini, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 29. decembra 2021. izjavio da neće dozvoliti da Srbija organizuje referendum na teritoriji Kosova.

„Vlada Republike Kosova se ne slaže sa takvim namerama, ne samo zato što je u suprotnosti sa zakonima i našim Ustavom, već i zato što smatramo da je dosadašnja praksa prethodnih vlada predstavljala kršenje zakona i našeg Ustava… Mi smo protiv, i naravno, kao Vlada, naš stav je u skladu sa našim delovanjem“, kazao je Kurti.

Na ovu Kurtijevu izjavu je istog dana reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz navode da će se obratiti medjunarodnoj zajednici sa pitanjem „hoće li tako reagovati ukoliko Srbi na Kosovu prestanu da učestvuju na njihovim izborima, ili ne daj Bože, na severu (Kosova) kažu da takvih izbora neće ni biti“.

Svoje nezadovoljstvo zbog odluke kosovskih vlasti da se ne dozvoli održavanje referenduma je iznela i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte 6. januara.

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Prištini i bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani ocenjuje da Kosovo ima pravo da zabrani Srbiji da organizuje referendum na Kosovu.

Prema njegovim rečima, „ustavni referendum je manifestacija državnog i nacionalnog suvereniteta jedne zemlje“.

U ovom konkretnom slučaju, navodi Hasani, „Srbija nema pravo i da ne može da širi suverenitet na teritoriji Kosova“.

Zbog toga Hasani ne veruje da će medjunarodna zajednica vršiti pritisak na Kosovo ukoliko ne dozvoli održavanje referenduma 16. januara.

Politički analitičar sa Kosova Artan Muhadžiri smatra da će se Vlada Kosova suočiti sa izazovom ukoliko ne dozvoli referendum u srpskim sredinama na Kosovu, koji organizuje Srbija.

„Ona (Vlada Kosova) može mnogo da dobije ako ne dozvoli održavanje referenduma, jer će se građanima Kosova prvi put dokazati da se takva organizacija može sprečiti i to se može smatrati novom etapom u institucionalnim odnosima Kosova i Srbije. Medjutim, mora se voditi računa da takva odluka ne utiče negativno na odnose sa SAD i Evropskom unijom“, napominje Muhadžiri.

SAD i EU još nisu reagovale na odluku oko neodržavanja referenduma Srbije na Kosovu.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here