Home U fokusu Poslanici pitali o zagađenju vazduha, autorskim pravima i Đilasu

Poslanici pitali o zagađenju vazduha, autorskim pravima i Đilasu

206
0
wikipedia
Foto: Wikipedia

Poslanici Skupštine Srbije su na početku sednice, iskoristili svoje pravao da od nadležnih institucija zatraže objašnjenja i obaveštenja.


Poslanici Skupštine Srbije su na početku sednice, iskoristili svoje pravao da od nadležnih institucija zatraže objašnjenja i obaveštenja.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je Ministarstvo za zaštitu životne sredine da li su inspekcije kontrolosale rad „peletara“ u Prijepolju i Novom Pazaru, i kada, kao i da li koriste filtere za pročišćenje vazduha i da li ih servisiraju.

Poslanik je pitao i šta se čini povodom divlje gradnje u koritu reke Mileševke, pošto je takva gradnja zabranjenja.

Jelena Mihailović iz SPS-a govorila je o plaćanju naknade o autorskim i srodnim pravima i pitala Vladu da li planira da proširi listu nosača zvuka na koje se plaćaju autorska prava. Poslanica se založila da se odrede nove kvote za emitovanje domaće muzike na radio i tv stanicama.

Uglješa Mrdić sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ rekao je da ima tri pitanja o lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu.

Prvo se odnosi na, kako kaže, „Đilasove malverzacije dok je bio gradonačelnik Beograda“, a drugo je o Telekomu.

Mrdić je naveo da se ovih dana vodi kampanja koju“ Đilas, (Dragan) Šolak i Marinika Tepić vode sa ciljem uništenja Telekoma da bi ojačala Junajted grupa“.

Treće pitanje se odnosi, kako je naveo, na slabe reakcije zaštitnika građana i svih institucija povodom pretnji Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Poslanik je dodao da oni imaju zaštitnički odnos „prema jednom reditelju i nekom tajkunu, a to je Đilas“ i ocenio da njima „ne odgovara jaka Srbija“.

U nastavku sednice, poslanici će birati javne tužioce.

Naprednjaci kritikovali tužioce zbog nerada

Narodni poslanik grupe „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ Đorđe Dabić izjavio je u Skupštini da politika danas ima uticaj na pravosuđe, ali da pritisak ne dolazi od izvršne vlasti, već od opozicije, te da se tužioci „ne usuđuju da poštuju zakon“.

„Svaki tužilac koji bi se eventualno usudio da poštuje zakone ove zemlje, da sankcioniše ono ponašanje kao što smo imali prethodnih nedelja, divljanje po našim autoputevima, svaki tužilac koji bi se usudio da pokrene bilo kakav postupak bio bi proglašen za slugu režima, bio bi najstrašnije provučen kroz medijsko blato“, rekao je poslanik i optužio tužioce da ne poštuju zakon već „prepuštaju da neko drugi radi“.

Dabić je u raspravi o izboru novih javnih tužilaca, pitao kako da se u takvim okolnostima tužilac usudi da se suprotstavi „ljudima koji su spremni da ubiju ako ne sme da se zameri medijima“.

Kao primere nereagovanja tužilaštva on je naveo izjavu Srđana Milivojevića iz DS – a da će Andrej i Danilo Vučić „biti pronađeni u šahti kao Gadafi“ i, kako je poslanik ocenio, „pretnje“ reditelja Gorana Markovića da će Vučić proći kao Čaušesku.

Predsednik poslaničke grupe „Ujedinjena dolina- SDA Sandžaka“ Šajip Kamberi pitao je da li se među trideset sedmoro kandidata za javne tužioce, nalazi bar jedan pripadnik nacionalne manjine.

„Moram reći da je participacija Albanaca u pravosudnim institucijama koje pokrivaju područje opština Preševo, Bujanovac, pa i Medveđa ispod nivoa koje zahtevaju kako domaći tako i međunarodni standardi“, rekao je Kamberi.

On je naveo da je u sudu Bujanovcu od 67 zaposlenih samo dvadesetoro albanske nacionalnosti, a od 12 sudija, osmoro su Srbi, a četvoro Albanci.

Poslanica grupe „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ Jelena Žarić Kovačević odgovorila je da nema nameru da broji ljude prema nacionalnoj pripadnosti, ali i istakla da je predsednik opštine Preševo Albanac, kao i njegov zamenik i predsednik Skupštine, i njegov zamenik, sekretar i načelnici.

„U Bujanovcu gde živi 40 odsto Srba predsednik opštine takođe je Albanac, zamenik predsednika i svi funkcioneri“, rekla je poslanica.

U prepodnevnom delu zasedanja, poslanici grupe „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ izneli su niz kritka na rad tužilaštva navodeći pretnje i uvrede koje oni kao funkcioneri vlasti svakodnevno doživljavaju zbog kojih ni jedno tužilaštvo nije reagovalo.

O kandidatima za 37 javnih tužilaca u dosadašnjoj raspravi nije bilo reči, a najavljeno je da će oni biti izabrani danas.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here