Home U fokusu Vučić saopštava odluku o zakonima o eksproprijaciji i referendumu

Vučić saopštava odluku o zakonima o eksproprijaciji i referendumu

71
vuckolino-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnostiu 18 časova u Palati Srbija, povodom aktuelnih protesta i kompanije Rio Tinto.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnostiu 18 časova u Palati Srbija, povodom aktuelnih protesta i kompanije Rio Tinto.
Takođe će se obratiti i povodom Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Tom prilikom, predsednik će saopštiti koje odluke je doneo u vezi sa zakonima, a u skladu sa svojim ovlašćenjima, saopšteno je iz kabineta predsednika.Prema poslednjim izjavama predsednika, došlo je do promene stava o Zakonu o ekspriprijaciji, koji još nije potpisan, a rok ističe za dva dana.

Pravnici kažu da najjednostavnije i najelegantnije rešenje nudi Ustav, da predsednik ne potpiše Zakon i vrati ga parlamentu, koji ga potom može prepustiti sledećem sazivu, uz javnu raspravu, bez hitnog postupka.

Do izvesnih promena je došlo i kada je reč o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, što može značiti predlog za izmene nedavno usvojenog akta.

“Ja nisam video nikakav problem u Zakonu o referendumu, a sad su našli da su takse za narodnu inicijativu problem. Ako je taksa problem, onda, spremni smo da razgovaramo sa svima po tom pitanju. Ako su takse problem, bojim se da je to samo traženje Lajbnicovog dovoljnog razloga“, kazao je Vučić.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/