Home U fokusu Dačić: Temi klimatskih promena mesto u Parlamentu, a ne na blokadama saobraćajnica

Dačić: Temi klimatskih promena mesto u Parlamentu, a ne na blokadama saobraćajnica

195
0
ivica-srbijaizbori

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da o temi klimatskih promena ne treba raspravljati „na blokadama saobraćajnica“, već da je toj temi mesto u Parlamentu.


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da o temi klimatskih promena ne treba raspravljati „na blokadama saobraćajnica“, već da je toj temi mesto u Parlamentu.

Tokom javnog slušanja u Skupštini Srbije o primeni sporazuma Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu, Dačić je naveo da je tokom te konferencije video da 90 odsto demonstranata nije znalo o čemu se radi i protiv čega protestuju, kao i da nisu imali iste zahteve.

„Tako je otprilike i kod nas kada govorimo o ovoj temi. Veoma malo smo u stanju da se fokusiramo na ono o čemu pričamo“, rekao je Dačić.

Ocenio je da je glavno pitanje kako obezbediti da do 2050. godine globalno povećanje temperature ne bude više od 1,5 stepeni celzijusa te je zamolio učesnike javnog slušanja da budu „konkretni“ jer, kako je ocenio, svi mogu da pričaju teoretski.

Dačić je istakao da ima prostora i za optimiste i za pesimiste, ali da je što je borba protiv klimatskih promena postala tema broj jedan u današnjem svetu, ne samo na međunarodnim konferencijama, već kao najvažniji deo nacionalnih politika što i jeste bio dugogodišnji cilj.

„Što se tiče Srbije, ona je aktivna u ovoj borbi, ne samo na međunarodnoj sceni, kao što je bio slučaj na konferenciji u Glazgovu. To vidimo kao obavezu prema nama i našim budućim generacijama, ali i kao obavezu prema drugima, onima koji nas okružuju i bore se na isti način da dođemo do zajedničkog cilja“, rekao je on.

Dodao je da učešće Srbije u globalnom ugrožavanju klime nije veliko, ali da ipak postoji jer domaća ekonomija „već duže ima snažnu rastuću putanju“, što znači da su i energetske potrebe sve veće, a samim tim raste i rizik od zagađenja.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here