Home Gradski izbori Beograđane najviše brinu saobraćaj i korupcija

Beograđane najviše brinu saobraćaj i korupcija

140
0
beogr-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Istraživanje Demostata je pokazalo da stanovnike Beograda najviše brinu gradski saobraćaj i korupcija, a zatim i životni standard, nedovoljno čiste ulice, urbanistički problemi, kriminal, zdravstvo… I saobraćaj i korupcija „nose“ po čak 32 odsto „na listi“ problema koji muče građane prestonice.

Istraživanje Demostata je pokazalo da stanovnike Beograda najviše brinu gradski saobraćaj i korupcija, a zatim i životni standard, nedovoljno čiste ulice, urbanistički problemi, kriminal, zdravstvo… I saobraćaj i korupcija „nose“ po čak 32 odsto „na listi“ problema koji muče građane prestonice.
Navedeno pitanje Demostat je postavio u okviru istraživanja pod nazivom “Izborne preferencije Beograđana”,sprovedenog putem telefonske ankete, na uzorku od 1.200 Beograđana, sredinom prošlog meseca.

Svima koji žive u Beogradu ili su gosti glavnog grada, jasno je da uopšte nije jednostavno prelaziti od jedne do druge tačke kada su im na raspolaganju autobusi lošeg kvaliteta kojima upravljaju iscrpljeni i nedovoljno plaćeni vozači, neretko stariji od sedamdeset godina.

Oni su često prinuđeni da za volanom provode i po dvanaest sati. Vozila GSP se loše održavaju, a to preduzeće ne može da odgovori tekućim obavezama, ima ogromne dugove prema dobavljačima, dok se sporne i nikada dovoljno istražene nabavke novih i preskupih autobusa stapaju sa drugim problemom koji Beograđani navode kao najznačajniji, a to je korupcija.

Pojava koja najjače podriva dobro upravljanje i “sakati” ekonomski rast na nivou javnih preduzeća, lokalne samouprave, ali i cele države je korupcija.

Građani Beograda su, po svemu sudeći, svesni šta usporava razvoj i otežava život, mada nemaju uvid u sve suptilne forme i različita lica korupcije, ali je jasno da je trajno uništeno poverenje u sve državne institucije Mehanizam korupcije se odvija putem uticaja, koji se proteže kroz institucije javnog sektora uz posredovanje političkih stranaka, tačnije jedne stranke u interesu malog i ograničenog broja ljudi, a ne cele zajednice. Gređani to percipiraju, ali u sadašnjim okolnostma kao da nemaju mehanizme da takvo stanje promene.

Uroš Eleković, predsednik Gradskog odbora Nove stranke, analizirajući rezultate Demostatovog istraživanja, akcenat stavlja na korupciju.
– Nažalost, živimo u društvu gde je ovaj drugi „stub“, pod oznakom „korupcija“, već decenijama dominantan stav Beograđana. Korupcija se vrlo lako idetifikuje i najčešće se emituje kroz odnos „mi svi građani Beograda na jednoj strani čiji se problemi gomilaju i njih 5000 hiljada koji imaju sve priviliegije kao članovi i simpatizeri stranaka na vlasti”. Taj stub veoma snažno podupire sve ostale probleme koji sve već godinama gomilaju. Sad je pitanje: šta to može da bude ključan problem Beograđana, šta je to što možete da rešite i da većina bude zadovoljna? Smatram sebe i Novu stranku jako odgovornima u svom radu, i ako kažem da ću rešiti problem saobraćaja ili problem zagađenja vazduha u Beogradu, dovodim sebe u problem da to svarno neće moći da se reši za jedan mandat ili u narednim decenijama. Kontinuitet, kao odrednica koja ovom društvu nedostaje mnogo, pa i Beogradu. Kontinuitet određenog plana, u interesu Beograđana, na urbanističkom i komunalnom nivou ne postoji. Kada tome pridodate kao glavni podupirač korupciju aktelne vlasti, imate nagomalavanje i kompleksnost problema zato što postoje lični iteresi bez kontinuiteta i plana, i gde korupcija igra glavnu ulogu. To podrazumeva još jedan termin: transparentnost. Prvo morate da utvdite probleme i ustanovite koliko su on duboki, zatim morate da obavestite javnost, te preduzmete velike korake i krenete u borbu protiv ovakvog sistema netransparentnosti, navodi Eleković.

Naš sagovornik dodaje:“Mi u Novoj stranci volimo da kažemo da aktuelna vlast ne može da prođe „tehnički pregled“; da je vlast u Beogradu tehnički neispravna. Tehnička ispravnost podrazumeva što češće uključivanje građana u donošenje odluka vezanih za njihovo neposredno okruženje. Objavićemo sve tajne ugovore koje je Grad sklopio. Zabranićemo potpisivanje tajnih ugovora. Ukinućemo partijsko zapošljavanje. Javni konkursi će biti raspisani za sve direktore. Budžet Grada Beograda mora da bude transparentniji. Onda idemo redom: problem po problem. Veliki zadatak ispred opozicije nije samo smeniti vlast i reći „mi to možemo”; bolji pristup problemima mora da bude temeljan i da se obavlja iz faze u fazu””.

Ovakva obećanja i očekivanja bi se možda mogla i ostvariti na proleće, jer je istraživački tim Demostata predstavljajući rezultate istraživanja o izbornim preferencijama Beograđana, podsetimo, objavio da opozicija ima šanse da pobedi na sledećim beogradskim izborima, mada se još uvek ne može zaključiti koje će se stranke naći na glasačkim listićima.

Vladimir Pajić, predsednik Beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana, smatra da ljudi okupljeni oko njih imaju dovoljno potencijala da se suoče sa onim problemima koji najviše tište Beograđane.

– Istraživanja pokazuju da građani Beograda jasno vide šta su problemi, jer ih osećaju svaki dan Ovi problemi se rešavaju uz pomoć struke i hrabrosti. Vlast nema ni jedno ni drugo.Pokret slobodnih građana ima stručne ljude za rešenje infrastrukturnih problema i ljude koji su rešeni da se sa korupcijom u Beogradu konačno obračunaju, poručuje Pajić za Demostat.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here