Home Parlamentarni izbori Opoziciona grupa SSP, DS i NS još odmerava kvote i mandate

Opoziciona grupa SSP, DS i NS još odmerava kvote i mandate

203
0
демократска

Opoziciona grupa u kojoj su stožerne partije Stranka slobode i pravde, Deokratska stranka i Narodna stranka čiji lideri pregovaraju o zajedničkoj izbornoj listi imaju još pet dana za dogovor hoće li izaći na izbore ili ne.

Opoziciona grupa u kojoj su stožerne partije Stranka slobode i pravde, Deokratska stranka i Narodna stranka čiji lideri pregovaraju o zajedničkoj izbornoj listi imaju još pet dana za dogovor hoće li izaći na izbore ili ne.

Kraj oktobra su oni sami navodili kao rok za donošenje i objavljivanje te odluke.

Kao nam je nezvanično rečeno u ove tri partije, narednih dana trebalo bi da bude održan zajednički sastanak članova užih predsedništava SSP, DS i NS, kako bi se prodiskutovao zajednički nastup.
Glavni odbor DS je odluku o tome, na sednici tokom prošlog vikenda preneo na Predsedništvo, dok je predsednik SSP, Dragan Đilas, početkom oktobra, to isto učinio.

Tada je on prvi put i naveo kraj oktobra kao mogući rok za odluku o izlasku ili ne na izbore.

Prema nezvaničnim saznanjima, ide se u pravcu odluke da se izađe na izbore, iako u DS i NS među pripadnicima partijskih vrhova, ima onih koji smatraju da je bojkot bolja opcija budući da izborni uslovi ni za dalku nisu poboljšani i da opozicija nema puno šansi za dobar rezultat.

Kakva god odluka da bude, kako nam je rečeno, biće za sve nivoe izbora, dakle ako bude doneta odluka o izlaku na izbore izaći će se i na beogradske, parlamentarne i predsedničke izbore, a a ako ipak bude odlučeno da se bojkotuje, to će biti na svim nivoima.

Kako kažu naši izvori, na sednici GO DS vodila se višesatna i ozbiljna debata na tu temu, a o tome se itekako debatovalo i u partijskom vrhu Narodne stranke.

Još uvek se, kako su nam rekli izvori, debatuje i oko načina raspodele prvih nekoliko desetina mandata na parlamentarnoj listi.

Kako nam je objašnjeno, dogovor oko te liste je najteži, dok će dogovor oko liste za izbore u Beogradu, kao se pretpostavlja, biti lakši.

Đilas je na jučerašnjoj konferenciji za novinare naveo da će najveće opozicione stranke doneti zajedničku odluku o tome da li će učestvovati na izborima ili će ih bojkotovati na, kako je naveo, način koji neće biti identičan kao prošli put.

– DS je u subotu imala Glavni odbor, SSP pre desetak dana, NS, PSG i PzP su organizacije koje sarađuju. Donećemo zajedničku odluku, ja verujem, jako brzo – zaključuje je Đilas.

Osim SSP, DS i NS u ovoj grupi su i Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i sindikat Sloga.

Prema ranijim izjavaam lidera PZP i Sloge oni nemaju problem da budu na kvoti SSP, dok je lider PSG Pavle Grbović za Danas naveo da ova partija ne želi da bude ničiji prateći vokal.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here