Home Izbori 2020 Jeremić: Najbogatije države rezervisale gotovo ceo prvi kontingent vakcina

Jeremić: Najbogatije države rezervisale gotovo ceo prvi kontingent vakcina

226
0
jeremic-srbijaizbri_5
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su vlade najrazvijenijih država sveta već rezervisale gotovo celokupan prvi kontingent vakcina protiv virusa korona i da će tek mali deo ostati zemljama u razvoju, što bi moglo da izazove dodatnu nestabilnost i produbi krizu u svetu.

„Od ogromne je važnosti da distribucija vakcine bude bar koliko-toliko ravnopravna. Nažalost, u ovom trenutku raste ’vakcinaški nacionalizam’. Prve vakcine će otići u SAD, Veliku Britaniju, EU i Japan, a onda sledi nemilosrdna trka“, rekao je Jeremić na predavanju video vezom na britanskom Univerzitetu Bristol, koje je organizovala međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava „Advokati bez granica“.

Jeremić je, kako prenosi pres služba Narodne stranke, dodao da ta trka neće biti ništa blaža ni među državama članicama EU, iako oni tvrde da su sada mnogo bolje organizovani nego na početku pandemije, kada je dolazilo čak i do uzajamne konfiskacije medicinske opreme.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da svet u političkom smislu još nije doživeo najdramatičnije trenutke krize izazvane pandemijom virusa korona, i dodao da će registracija, raspodela i distribucija vakcine biti najvažnije pitanje na planeti u prvom kvartalu 2021. godine.

„Svetska zdravstvena organizacija očajnički pokušava da skrene pažnju svetske javnosti na ovaj problem, jer od dobijanja vakcine defakto zavisi da li ćete živeti normalno ili ne“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da su “slične situacije u prošlosti dovodile do revolucija“, i dodao da ako uopšte i bude reda u distribuciji vakcine, on će biti uspostavljen u razvijenom svetu.

„Ali za sada nema jedinstvenog pristupa. Farmaceutske korporacije koje se bave proizvodnjom vakcine protiv korone, Fajzer i Moderna, nemaju neposredne planove za zemlje u razvoju. Kompanija Astrazeneka je rekla da neće ostvarivati profit na vakcini do okončanja pandemije, ostali nisu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je vakcine je neophodno držati na veoma niskim temperaturama i pod posebnim uslovima, što predstavlja veliki problem za distribuciju, jer u nekim siromašnim državama nema redovno čak ni struje, a kamoli uslova za čuvanje vakcina na niskoj temperaturi.

Izvor: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here